Azerbaidjanul va crește livrările de gaze către Europa cu 17%. “Este extrem de important să avem infrastructură”

Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat vicepreședintele adjunct al SOCAR, Vitaly Beglyarbekov, într-un interviu acordat ediției europene a "Montel News".
Mihai Nicuţ - mie, 17 apr. 2024, 09:43
Azerbaidjanul va crește livrările de gaze către Europa cu 17%. “Este extrem de important să avem infrastructură”

Potrivit acestuia, în termen de doi ani, Azerbaidjanul intenționează să exporte anual aproximativ 14 mld. mc de gaze către țările din sud-estul Europei, față de 12 mld. mc anul trecut. „În prezent, extindem capacitățile de producție și export de gaze naturale, iar rezultatele acestor lucrări ar trebui să fie gata până în 2026, când vom crește și mai mult livrările noastre către consumatorii europeni”, a declarat Beglyarbekov.

Creșterea livrărilor se va datora unei combinații de creștere a producției și de extindere a capacității celor trei conducte de tranzit care alcătuiesc Coridorul sudic de gaze naturale, a spus el.

Beglyarbekov a precizat că o creștere suplimentară a livrărilor de gaze azere către Europa până la 20 de miliarde de metri cubi pe an va depinde în mare măsură de nevoile regiunii și de disponibilitatea părții europene de a investi în noi infrastructuri.

„De exemplu, intenționăm să furnizăm încă 5 miliarde de metri cubi prin intermediul inelului de solidaritate către țările din Balcani”, a spus el. Potrivit acestuia, volume similare pot fi furnizate suplimentar prin intermediul coridorului sudic de gaze naturale către Italia, Grecia și vecinii acestora.

„Acesta este un lucru pe care îl putem produce și furniza. Nu pot spune că totul se va întâmpla în același timp sau că totul se va întâmpla în același an – totul depinde de momentul în care infrastructura va fi gata și când va fi gata și upstream-ul nostru”, a spus el.

Oficialul a subliniat că „anumite proiecte” nu depind de SOCAR, ci de clienții europeni.

„Suntem interesați de creșterea livrărilor, dar este extrem de important să avem infrastructură”, a spus el, adăugând că Europa va rămâne principala piață a Azerbaidjanului pentru mulți ani de acum încolo.

Azerbaidjanul a început să exporte gaze către Europa la 31 decembrie 2020. Conform acordului dintre Azerbaidjan și UE, livrările de gaze azere ar trebui să ajungă la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Până la sfârșitul anului 2023, exporturile de gaze azere către Europa au ajuns la 11,8 mld. mc.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...