1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Cea mai verde zi a României. Azi, turbinele eoliene produc mai mult decât centrala de la Cernavodă

Producţia de energie eoliană a României a înregistrat, azi, un record istoric fiind suficientă pentru a acoperi, în întregime, consumul populaţiei. Pentru prima dată, producţia de energie eoliană este mai mare decât cea a centralei nucleare de la Cernavodă

08 ian, 2013 | | ECONOMICA.net

Producţia de energie din surse eoliene era azi, la ora 11.00, de 1.500 MWh, un record al tuturor timpurilor şi mai mult decât a produs vreodată centrala nucleară de la Cernavodă, ca putere orară. Astfel, din cele aproape 800 de turbine de vânt amplasate în România, cu precădere Dobrogea, 600 produceau electricitate. Ponderea producţiei de energie eoliană în totalul naţional era de aproape 18%, mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă – 16,7% şi suficientă pentru a acoperi întreg consumul populaţiei. Dacă luăm în calcul şi că Hidroelectrica acoperea azi, la aceeaşi oră, 16,2 % din consumul naţional, 8 ianuarie 2013 este una din zilele în care s-a produs cea mai curată energie din România.


Precedentul record în eolian era de 1.170 de MW înregistrat în luna iulie 2012.

Totuşi, aportul eolienelor la Sistemul Energetic Naţional a fost, mai degrabă, redus în ultima perioadă de timp. Vara şi toamna trecută, spre exemplu, o zi obişnuită a însemnat o producţie de până în 100 MWh, contribuţia eolienelor la producţia de energie din România fiind limitată la 1%, maxim 2%, din total.

România este în plin boom eolian. Sistemul foarte atractiv de bonificaţie pentru producătorii de energie din astfel de surse a făcut ca în ultimii doi ani să se atragă investiţii de aproape 2 miliarde de euro în domeniu. La sfârşitul anului trecut erau instalaţi aproape 2.000 de MW eolieni, potrivit datelor Transelectrica.


La sfârşitul anului viitor capacitatea totală instalată va fi de 4.000 de MW iar Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni. Sistemul nu suportă, însă, mai mult de 5.000 de MW.

Miza investitorilor în eoliene este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO