Azomureș : Am dori să discutăm cu Gazprom pentru achiziția de gaz. Dar oare mai putem face asta?

Harri Kiiski, Chief Executive Officer la Azomureș, compania care producea 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești, susține că ar continua discuțiile cu Gazprom cu privire la o posibilă aprovizionare a combinatului cu gaz, dar nu știe dacă poate face acest lucru.
Alina Stanciu - mie, 09 mart. 2022, 17:08
Azomureș : Am dori să discutăm cu Gazprom pentru achiziția de gaz. Dar oare mai putem face asta?

În plină criză a fertilizanților pentru agricultură care s-au scumpit de 2-3 ori față de anul trecut și se află în cantități tot mai mici din cauza imposibilității importurilor din Ucraina și Rusia, Harri Kiiski, Chief Executive Officer la Azomureș, spune că și-ar dori să continue discuțiile cu Gazprom de unde ar putea cumpăra gaz pentru o eventuală reluare a producției, oprite din decembrie 2021.

„(În decembrie 2021 n.red) nu am avut destule oferte, iar ofertele primite erau la prețuri mult prea mari pentru a putea asigura producția. Dacă ne asumam acest risc acum am fi avut piederi substanțiale. În decembrie am discutat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei și primul ministru. A trebuit să căutăm furnizori de gaz din afara Europei. Am discutat cu Gazprom și  dorim să continuăm aceste discuții. Dar oare  putem face asta astăzi? Sunt țări, precum Germania, care spun că ar trebui  să continuăm afacerile cu gaze cu Rusia. Nu putem trăi cu asemenea incertitudini când luăm o decizie privind locul de unde obținem gazul”, a declarat într-o conferință organizată de Profitul Agricol Harri Kiiski, Chief Executive Officer la Azomureș.

Potrivit acestuia, săptămâna aceasta prețul gazului a ajuns la 348 MWh și „este clar ca aceste costuri cu energie nu vor permite producția de îngrășăminte la nivel european”.

De altfel, există și alte state precum Marea Britanie unde s-au închis combinate.

„Cu prețul gazului de acum, ar trebui să vindem cu 2.000 de euro tona. Cel mai mare preț a fost de 300 de dolari pe tona, iar acum tona se  vinde cu 1.100 de euro tona”, a mai spus managerul Azomureș.

Azomureș și-a închis activitatea încă din decembrie anul trecut pe fondul creșterii abrupte a ptețului la gaz. Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, declara atunci că „nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea acestuia în piață”.

În 6 decembrie, când Azomures a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.

Azomureș a făcut deja un plan de reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, în contextul programului Green Deal al Comisiei Europene. Planul ar necesita investiții de 200 de milioane de euro în urmatorii ani. ” Având în vedere situația politică acest plan ar putea fi întârziat”.

Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național și furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. s-ar putea fi intarziat trebuei sa avem capacitatea de a produce. Compania este deținută de traderul Ameropa.

Probleme pentru următoarea campanie agricolă

Potrivit lui Cristian Moldovan, unul dintre acționarii traderului de cereale Promat Comimpex  Satu Mare și fermieri, pentru campania de primăvara a acestui an nu sunt probleme de aprovizionare cu îngrășaminte a fermierilor. Traderii de îngrăsaminte au importat cantități importante din Rusia,Ucraina, Belarus și Kazastan, înainte de războiul din Ucraina, dar pe viitor nu vom avea această oportunitate.

„Va fi foarte greu să înlocuim aceste piețe. Ne-am putea aproviziona din Egipt, Maroc sau dn alte state UE, dar și aici majoritatea fabricilor s-au închis din cauza prețurilor la energie și gaz”, a declarat acesta.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial a crescut în 2022 cu 9,6% – raport IRENA
Capacitatea de energie regenerabilă la nivel mondial a crescut în 2022 cu 9,6% – raport IRENA
Capacitatea globală de energie regenerabilă a crescut cu 9,6% anul trecut, dar trebuie să crească de trei ori faţă de actualul ritm pentru limitarea încălzirii globale, se arată în raportul......
IVECO România a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 13,5% în 2022
IVECO România a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 13,5% în 2022
IVECO a înregistrat o creștere cu 13,5% a cifrei de afaceri în 2022, ocupând poziția a doua în piața vehiculelor comerciale ...
Plafonarea prețurilor RCA-Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului- Date în premieră
Plafonarea prețurilor RCA-Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului- Date în premieră
Oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), confirmați ulterior de ministrul finanțelor publice și președintele ...
Peter Szijjarto avertizează că Ungaria nu va renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina, în ciuda presiunilor venite de pe ambele maluri ale Atlanticului
Peter Szijjarto avertizează că Ungaria nu va renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina, în ciuda presiunilor ...
Guvernul ungar este supus unei ''presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului'' pentru a renunţa la eforturile de ...