Azomureş împrumută 75 de milioane de euro de la bănci pentru modernizarea fabricilor de amoniac

Economica.net
22 10. 2014
azomures_b_62550800

Potrivit unui comunicat de presă, în baza acestui credit sindicalizat, care se va derula pe o perioadă de zece ani, Azomureş va implementa unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii din planul de modernizare a instalaţiilor de pe platforma de producţie.

„Azomureş va utiliza finanţarea pentru modernizarea celor două fabrici de amoniac (produs intermediar pentru obţinerea fertilizanţilor), retehnologizarea fiind realizată de firma elveţiană Casale Group. În cadrul acestei investiţii, Azomureş urmăreşte îndeplinirea tuturor cerinţelor de mediu referitoare la instalaţiile de amoniac prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu şi documentele BAT (Best Available Technology), reducerea consumului energetic cu 13% prin reducerea consumului specific de gaz metan, modernizarea sistemului de comandă şi control automat al procesului şi al opririlor de urgenţă prin introducerea DCS (sistemul de comandă şi control distribuit) şi mărirea capacităţii de producţie a fiecărei instalaţii de la 900 tone pe zi în prezent la 1.050 tone pe zi”, se precizează în comunicat.

Azomureş are în derulare o investiţie de peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea instalaţiilor de producere a amoniacului (două fabrici), pentru o nouă staţie de epurare a apelor uzate şi reconstrucţia turnurilor de granulare aferente secţiilor azotat de amoniu şi NPK pentru a rezolva problema emisiilor în mediul înconjurător.

Prin investiţia de peste 200 de milioane de euro, compania urmăreşte, pe lângă respectarea normelor de protecţia mediului, mărirea capacităţii totale de producţie la 1,5 milioane de tone de îngrăşăminte anual, de la 1,3 milioane de tone cât produce în prezent.

Din totalul investiţiei de peste 200 de milioane de euro, cele mai importante sunt modernizarea fabricilor de amoniac, în valoare de 75 milioane de euro, prin acordul de finanţare semnat cu Banca Comercială Română şi UniCredit Ţiriac Bank, care va fi realizată de firma elveţiană Casale Group, iar pentru instalaţia de uree este în derulare un contract în valoare de 78 de milioane de euro cu firma Chemoproject Nitrogen din Cehia, sub licenţă Stamicarbon Olanda.

Conform autorizaţiei integrate de mediu, toate investiţiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de Azomureş până la data de 1 ianuarie 2016.

Azomureş Târgu Mureş este parte a Ameropa Holding AG din Elveţia, produce anual cel puţin 1,3 milioane tone de îngrăşăminte şi asigură locuri de muncă pentru peste 2.700 persoane.