Azomureş, în revizie generală a echipamentelor din cauza creşterii preţului la gazul metan generată de OUG 114

Principalul furnizor de îngrăşăminte pentru agricultura românească, SC Azomureş SA Târgu Mureş, a anunţat, joi, că îşi întrerupe activitatea pe parcursul lunii martie întrucât va efectua mai devreme revizia generală a echipamentelor, din cauza creşterii preţului la gazul metan generată de OUG 114/2018.
Economica.net - joi, 27 feb. 2020, 12:03
Azomureş, în revizie generală a echipamentelor din cauza creşterii preţului la gazul metan generată de OUG 114

„Azomureş anunţă începerea, la 1 martie, a lucrărilor tehnice din cadrul reviziei generale 2020. OUG 114/2018 care a determinat creşterea nejustificată la principala materie primă, gazul metan, şi dereglări în calendarul de livrare a gazelor, creează în continuare condiţii nefavorabile pentru continuarea activităţii de producţie. În mod normal, reviziile generale sunt programate vara, imediat după ce fermierii au folosit îngrăşămintele pentru fertilizarea culturilor agricole”, a precizat Azomureş, într-un comunicat de presă.

Compania şi-a cerut scuze faţă de toţi clienţii şi faţă de toţi fermierii români pentru orice inconvenient cauzat de această întrerupere a activităţii, pe motiv că a fost obligată să recurgă la această soluţie „extremă”, pe fondul creşterii preţului la gazul metan.

„Am fost nevoiţi să apelăm la o măsură pe care o putem considera extremă. Să ne programăm reviziile unor echipamente în funcţie de preţul la gaz metan. Este neobişnuit pentru noi. Încercăm să asigurăm cantităţi rezonabile de îngrăşăminte pentru piaţa locală, acum în plină campanie agricolă, distribuitorii noştri fiind pregătiţi să pună la dispoziţie îngrăşăminte. Privim cu interes la scena politică şi la momentul când se va realiza liberalizarea pieţei de gaze naturale care ar trebui să readucă starea de normalitate pentru Azomureş, dar şi pentru alte companii care folosesc această resursă naturală drept materie primă principală”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

Revizia generală este programată să se desfăşoare pe parcursul lunii martie şi începutul lunii aprilie, iar pe lângă activitatea normală de mentenanţă a instalaţiilor, se vor realiza şi o serie de investiţii cu scopul de a reduce zgomotul ambiental.

„Pe parcursul lunii martie vor fi oprite următoarele: secţia de producţie Amoniac IV, secţia de producţie a îngrăşămintelor complexe NPK, secţia de producţie Nitrat de Amoniu I-II, secţiile de producţie Acid Azotic II şi III, secţia de producţie abur tehnologic CET I. Rămân în funcţiune secţiile Amoniac III, Nitrat de Amoniu III, Uree, Acid Azotic 4. Activitatea va continua şi pentru secţia de producţie Melamină, un produs utilizat în special în industria mobilei. Conform caracteristicilor tehnice ale echipamentelor de pe platformă, pe timpul opririlor şi pornirilor din aceasta perioadă pot exista situaţii în care nivelul de zgomot ambiental să fie mai ridicat pentru perioade scurte de timp”, a precizat compania mureşeană.

În urmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vizitat platforma combinatului Azomureş, arătând că înţelege importanţa unui producător autohton de îngrăşăminte pentru sectorul agricol românesc.

„Sper că Ordonanţa 1/2020, care elimină efectele negative ale OUG 114/2018, care a afectat mai multe domenii ale economiei, să reziste presiunii politice şi în consecinţă, să producă efectele atât de mult aşteptate de întreaga economie a ţării. În caz contrar trebuie să fim conştienţi cu toţii că, în mod special în domeniul agriculturii, vom asista în următoarele luni la fenomenul de creştere a importurilor de îngrăşăminte. Consecinţa pe termen mediu şi lung este creşterea costurilor pentru fermieri şi implicit pentru produsele alimentare pentru populaţie’, declara ministrul Adrian Oros.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...