Baba a găsit vinovatul pentru problemele de la înscrieri: directorul de informatizare din MECTS

Ministrul demis al Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat vineri că, în urma anchetei privind amânarea cu trei ore a începerii înscrierii în clasa pregătitoare şi clasa I, s-a stabilit că vinovat pentru problemele apărute este directorul de informatizare din Ministerul Educaţiei.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 13:17
Baba a găsit vinovatul pentru problemele de la înscrieri: directorul de informatizare din MECTS

Baba a mai precizat că directorul vizat (Bogdan Popoviciu – n.r.) este în concediu medical şi că a cerut reorganizarea completă a Direcţiei de Informatizare din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Referitor la problemele din prima zi a înscrierilor în ciclul primar, ministrul demis al Educaţiei a spus că i-a reproşat directorului de informatizare că nu s-a gândit la „un lucru elementar”, respectiv acela că „platforma ar fi trebuit să fie pe două servere amplasate în locaţii diferite”.

La 5 martie, înscrierile în clasa pregătitoare şi clasa I au început cu întârziere din cauza unor căderi de tensiune care au afectat serverul cu aplicaţia folosită la acest proces.

Ministrul Educaţiei a dispus atunci declanşarea unei anchete privind problemele apărute la hardware, precizând că acestea nu au ţinut de softul de înscriere al copiilor în clasa pregătitoare. Cătălin Baba a solicitat să fie făcută o anchetă la nivelul tuturor structurilor Ministerului Educaţiei şi la Agenţia RoEdu, care administrează partea de IT.

Ulterior, nemulţumit de rezultatele anchetei, Baba a sesizat comisia de disciplină a MECTS. „Rezultatele anchetei nu sunt optime, de aceea investigaţia a fost preluată de comisia de disciplină a Ministerului Educaţiei. Nu era normal ca sistemul să nu aibă un backup”, a declarat Cătălin Baba, la 14 martie.

Universitatea Politehnica din Bucureşti arăta că staţia proprie de alimentare cu tensiune a înregistrat, în 5 martie, prima zi de înscriere în clasa pregătitoare şi clasa I, două căderi de tensiune, acestea putând fi văzute şi pe sistemul de monitorizare al GE Jenbacher din Austria.

„Dorim să precizăm faptul că în data de 5 martie 2012, în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în staţia proprie de alimentare cu tensiune s-au înregistrat două căderi de tensiune, la orele 05:55:19 şi 6:58:29, acestea fiind înregistrate şi de către sistemul de monitorizare al GE Jenbacher din Austria. La aceeaşi dată, SC Enel Distribuţie Muntenia SA a transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că nu s-au înregistrat căderi de tensiune în sistem. De asemenea, precizăm că staţia proprie de conexiuni este alimentată cu energie electrică prin intermediul a doi feederi din reţeaua de distribuţie de medie tensiune a SC Enel Distributie Muntenia SA”, precizat UPB într-un comunicat de persă.

Enel Distribuţie Muntenia preciza, într-un comunicat de presă, că nu au fost înregistrate căderi de tensiune sau întreruperi ale energiei electrice în zona Politehnica din Capitală, unde se află serverele RoEduNet, nici în 4 spre 5 martie, nici în dimineaţa zilei de 5 martie, când programul pentru înscrierea copiilor în grupa pregătitoare nu a funcţionat.

De asemenea, potrivit Enel Distribuţie Muntenia, nu au fost înregistrate sesizări în call-centerul tehnic din partea abonaţilor din această zonă sau din partea Ministerului Educaţiei, referitoare la lipsa tensiunii sau a unor căderi de tensiune. Reprezentanţii companiei au precizat că pot apărea variaţii de tensiune sau căderi de tensiune şi din cauza unor defecte în instalaţiile proprii ale consumatorilor.

Compania Enel Distribuţie Muntenia preciza că în cursul nopţii de 4 spre 5 martie nu a înregistrat căderi de tensiune sau întreruperi ale alimentării cu energie electrică a abonaţilor de pe strada General Berthelot sau Mendeleev, unde se află şi sediul Ministerului Educaţiei.

De cu totul altă părere a fost însă directorul Agenţiei RoEduNet, care a anunţat, în 5 martie, că unul dintre cele trei servere nu a pornit, după fluctuaţii mari de tensiune.

„De mai bine de două săptămâni avem căderi şi fluctuaţii de tensiune. Serverele sunt situate în zona Institutului Politehnic. Acolo, Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC)/RoEduNet are un nod central din cele şapte existente. Avem echipamente care preiau căderile de tensiune, avem baterii tampon care intră în funcţiune, iar dacă tensiunea lipseşte 3-4 minute, atunci intră în funcţiune un generator. Dar aceste tensiuni nu sunt numai în minus, ci şi în plus. După ce dimineaţă au fost mai multe perturbări ale tensiunii urmate de căderea bruscă a acesteia, două servere s-au resetat, iar al treilea s-a blocat”, declara atunci, pentru MEDIAFAX, directorul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare ARNIEC/RoEduNet, Dinu Gheorghe.

Toate aceste fluctuaţii de tensiune sunt înregistrate de sistemele Agenţiei, aşa că poate fi făcută dovada cauzei probelemelor de luni, a completat Dinu Gheorghe.

Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare administrează şi dezvoltă reţeaua RoEduNet, care asigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiile de cercetare şi academice de toate gradele din România. În context european, Agenţia este membru al consorţiului GEANT, reţeaua care interconectează toate reţelele pentru cercetare şi educaţie din ţările membre ale Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...