Bădin (Deloitte): Toate discuţiile despre stabilitate şi predictibilitate în domeniul fiscal rămân fără fundament

Toate discuţiile despre stabilitate şi predictibilitate în domeniul fiscal, atât de mult solicitate de mediul de afaceri, rămân fără fundament în contextul noilor măsuri anunţate de autorităţi şi chiar dacă, in extremis, acestea ar fi retrase, efectele negative rămân, în primul rând, prin slăbirea încrederii investitorilor în economia românească, consideră Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale şi juridice, Deloitte România.
Economica.net - mie, 19 dec. 2018, 16:16
Bădin (Deloitte): Toate discuţiile despre stabilitate şi predictibilitate în domeniul fiscal rămân fără fundament

„În contextul creat începând de ieri seară, toate discuţiile despre stabilitate şi predictibilitate în domeniul fiscal, atât de mult solicitate de mediul de afaceri, rămân fără fundament. Cu toate acestea încă sperăm că, după ce va fi evaluat potenţialul negativ al acestor măsuri – pe care îl vedem deja, spre exemplu, la bursă – va avea loc o reevaluare a poziţiei oficiale. Chiar dacă măsurile vor fi îndulcite sau – in extremis – ar fi retrase, efectele negative rămân, în primul rând, prin slăbirea încrederii investitorilor în economia românească”, afirmă reprezentantul Deloitte România într-un comunicat.

Dan Bădin arată, în context, că măsura cu un impact imediat pe bursă şi care a produs uimire este taxa instituită pe activele instituţiilor financiar-bancare, supranumită nu doar în discursuri, ci chiar în textul de lege, „taxă pe lăcomie”, deşi, potrivit consultantului, lăcomia în sine nu este o bază de calcul ca atare definită în lege. Taxele specifice sectorului bancar aplicate în alte ţări au fost motivate de necesitatea de a diminua acumularea unor riscuri care pot genera crize financiare, ceea ce nu este în cazul acestei taxe, explică sursa citată.

„Din punct de vedere tehnic, plata trimestrială a ‘taxei pe lăcomie’ asupra activelor înseamnă plata de 4 ori pe an a taxei pe aceleaşi active în cursul unui an. Practic, începând cu trimestrul al doilea, nu s-ar datora taxa doar pe diferenţe în valoarea activelor aşa cum este în cazul plăţii trimestriale a diferenţelor la impozitul pe profit. Sperăm că măcar acest aspect va fi clarificat în textul final în situaţia în care prevederea nu va fi eliminată”, afirmă Bădin.

Pe de altă parte, acesta subliniază că „avalanşa” de modificări nu a dat un minim răgaz pentru a fi măcar citite de către mediul de afaceri, cu atât mai puţin analizate serios pentru a fi trimise propuneri.

„De altfel modul în care au fost înaintate în spaţiul public nu a dat impresia că s-ar dori dezbatere reală. Totuşi, sperăm că, după reacţiile negative ale bursei şi ale investitorilor, se va redeschide calea de dialog”, a mai precizat Dan Bădin.

Acesta menţionează totodată că proiectul de ordonanţă de urgenţă a luat complet prin surprindere mediul de afaceri care se aştepta ca, din 2019, să intre în vigoare doar prevederile aflate în dezbatere publică, mai ales având în vedere că reprezentanţii Guvernului au dat asigurări că nu se pune problema creşterii taxelor sau introducerii unor noi taxe.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal – bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.

De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia.

Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.

În context, Bursa de la Bucureşti a consemnat miercuri o scădere record, în condiţiile în care indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 acţiuni, a înregistrat un declin de 11,76%. Cele mai mari pierderi le-au consemnat acţiunile băncilor şi cele ale companiilor din energie.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...