Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informaţii – Pentagon

Balonul chinez doborât de Statele Unite în februarie deasupra Oceanului Atlantic nu a adunat informaţii în timp ce a survolat teritoriul american, a anunţat joi Pentagonul, relatează AFP.
AGERPRES - vin, 30 iun. 2023, 08:40
Balonul chinez care a survolat SUA nu a strâns informaţii - Pentagon

„Credem că nu a strâns informaţii în timp ce traversa ori survola Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder.

Statele Unite au „luat măsuri pentru a limita” obţinerea de informaţii de către balon, a adăugat el, ceea ce „cu siguranţă a ajutat”.

Pat Ryder nu a oferit detalii suplimentare despre aceste măsuri.

Acest balon uriaş a traversat Statele Unite de la vest la est, din Alaska până în Carolina de Sud, de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lui februarie.

El a zburat deasupra unor instalaţii militare strategice.

Balonul a fost doborât pe 4 februarie deasupra Atlanticului, iar resturile sale au fost recuperate de armata americană, care de atunci îi studiază conţinutul.

Incidentul a tensionat relaţiile dintre Beijing şi Washington. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat o vizită planificată de mult în China.

Washingtonul a afirmat că este un balon de spionaj, ceea ce Beijingul a negat, susţinând că el a deviat involuntar în spaţiul aerian american.

La acea vreme, un oficial american a declarat că dispozitivul era dotat cu mai multe antene, dintre care unele probabil erau capabile să capteze şi să geolocalizeze comunicaţii.

În iunie, preşedintele american, Joe Biden, a spus că, în opinia sa, „liderii chinezi nu ştiau” unde era balonul sau ce conţinea.

„Cred că a fost mai degrabă stânjenitor decât intenţionat”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje la nivel național,......
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...