Bălţata românească ajunge în China. Primele bovine vii dintr-un contract de 15.000 de capete pleacă în aprilie

Economica.net
26 02. 2014
vitel_de_baltata_romaneasca_b_67477300

‘În luna aprilie o să livrăm către China primele bovine vii din bălţata românească, de la o fermă din Braşov. Ei au un contract pe 15.000 de capete, dar nu le trimitem pe toate odată. Ei sunt interesaţi şi de fermele locale de reproducţie şi de fabricile de lapte praf. Vor mai mult să investească în noi capacităţi şi să înfiinţeze noi ferme. Suntem în discuţii destul de avansate cu chinezii, mai ales că ministrul Agriculturii din China va veni la începutul lunii aprilie în România’, a spus Botănoiu.

Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii împreună cu Ambasada Chinei au făcut un grup de lucru axat pe bovine vii şi produse procesate, dar şi pe ovine vii, chiar dacă pe acest segment încă nu a fost semnat niciun memorandum.

‘Pe ovine urmează să scoatem de sub incidenţa scrapiei toate celelalte judeţe, pentru că avem numai 19 judeţe fără această boală şi pe măsură ce rezolvăm problema, chinezii sunt de acord să semnăm un nou memorandum privind exportul de ovine vii şi carne de ovine’, a subliniat oficialul MADR.

În data de 12 februarie 2014, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat cu ambasadorul Republicii Populare China în România, Huo Yuzhen, o serie de aspecte privind colaborarea româno – chineză în domeniul agriculturii, mai ales că în ultima perioadă mai multe delegaţii chineze au fost prezente în ţara noastră, investitorii arătându-şi interesul pentru sectorul de creştere a bovinelor, a porcinelor şi a ovinelor din România.

La finele anului trecut, România a încheiat cu China două memorandumuri pe sectorul agricol – unul privind porcinele vii şi carnea de porc, iar celălalt privind bovinele vii, carnea şi produsele procesate din carne de bovine, dar există deja o intenţie clară pentru semnarea unui nou memorandum referitor la ovine vii şi carnea de ovine.

România deţine 12,7 milioane capete de ovine, din care 9,8 milioane matcă, iar potenţialul pentru export se ridică la 4-5 milioane de capete, la bovine există un efectiv de 2,2 milioane, din care 1,3 milioane matcă, şi o posibilitate de export de 500.000 de capete. Efectivul de porcine, la finele lui 2013, se ridică la 4,05 milioane capete, iar matca reprezintă 273.000 capete.