Banatul e fruncea la economii, oltenii trag la credite. Cine se împrumută şi cine economiseşte în România

07 06. 2014
bani_lei_romanesti_02250800_83246800_44806500

În doar patru din cele 40 de judeţe din România valoarea depozitelor constituite de persoane fizice şi companii în bănci reuşeşte să o acopere pe cea a creditelor contractate. În două dintre acestea, adică Sibiu şi Harghita, suma totală a depozitelor o depăşeşte pe cea a împrumuturilor, reiese din datele Băncii Naţionale a României.

La polul opus, în şase judeţe din ţară, soldul creditelor depăşeşte de peste două ori valoarea totală a economiilor. Recordul absolut îl deţine judeţul Iaşi unde valoarea creditelor este de 2,5 ori mai mare decât cea a depozitelor. Ca medie pe ţară, raportul credite/depozite se situează la 1,4-1,5 ceea ce înseamnă că soldul total al creditelor este cu aproximativ 50% mai mare decât valoarea depozitelor populaţiei şi firmelor. Bucureştiul, care adună mai bine de o treime atât din valoarea creditelor cât şi din cea a depozitelor, se plasează sub nivelul mediu cu un raport credite/depozite de 1,2.

Transilvania şi Banatul economisesc, Oltenii şi Muntenii se împrumută

La nivel de  regiuni istorice, Transilvania şi Banatul se remarcă ca zone cu oameni şi firme mai prudente în timp ce Muntenia şi, mai ales Oltenia, au un apetit mai mic pentru economii. În Transilvania şi Banat raportul credite/depozite este de 1,3 în timp ce în Oltenia se apropie de 2, iar în Muntenia sare de 1,7. Regiunea Moldova se plasează undeva la mijloc cu un raport între credite şi depozite de 1,5.