Banca Angliei cere băncilor britanice să-şi majoreze rapid capitalul

Băncile trebuie să-şi majoreze rapid capitalul deoarece sistemul financiar mondial rămâne fragil, în ciuda eforturilor BCE de sprijinire a zonei euro, a anunţat vineri Comitetul de politică financiară al Băncii Angliei (BoE), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 20:31
Banca Angliei cere băncilor britanice să-şi majoreze rapid capitalul

Băncile au făcut eforturi pentru a-şi majora capitalul prin reducerea dividendelor şi a plăţilor, a explicat Comitetul, cerând guvernului noi atribuţii pentru a forţa băncile să-şi suplimenteze capitalul dacă ele nu sunt dispuse.

De asemenea Comitetul de politică financiară al Băncii Angliei susţine că tensiunile de pe pieţele financiare s-au atenuat după ce BCE a pompat 1.000 de miliarde de euro în băncile europene. Această acţiune a ajutat băncile britanice să-şi majoreze finanţarea datoriei pe termen lung şi să-şi redreseze preţul acţiunilor cu o treime.”Comitetul este de acord, totuşi, că în prezent condiţiile rămân fragile. Au rămas întrebările referitoare la gradul de îndatorare şi competitivitatea unor state europene. În special băncile cu o largă expunere la aceste state ar trebui să fie în alertă faţă de necesitatea de a-şi majora capitalul”, se arată în declaraţia BoE.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a injectat luna trecută încă 50 miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în sistemul financiar, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragilă a economiei Marii Britanii.

Ministerul de Finanţe din Marea Britanie va avea noi atribuţii, putând cere Băncii Angliei (BoE) să injecteze bani în sistemul financiar, în eventualitatea unei viitoare crize bancare. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a dat publicităţii în ianuarie legea care va reforma radical modul în care este reglementat sistemul financiar din Marea Britanie, precizând care este autoritatea finală într-o perioadă de criză.

Noua reglementare alocă Băncii Angliei reglementările de supervizare a băncilor şi asiguratorilor. Eşuarea sistemului tripartit de reglementare financiară în timpul crizei financiare globale din 2008 a fost determinată de lipsa precizării clare a responsabilităţilor Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Marea Britanie (FSA), Băncii Angliei şi Ministerului de Finanţe din Marea Britanie.

„Acum nu va mai exista ambiguitate în privinţa instituţiei care este la comandă”, a subliniat oficialul britanic.

Ministrul de Finanţe din Marea Britanie va putea comanda BoE numai ‘dacă directiva este necesară pentru a rezolva sau a reduce o ameninţare serioasă la stabilitatea sistemului financiar al ţării’, se arată în textul legii.

Acesta stipulează, de asemenea, că viitorul guvernator al Băncii Angliei ar trebui să obţină doar un singur mandat de opt ani decât actualul termen de cinci ani care se poate reînnoi. Mandatul actualului guvernator Mervyn King expiră la mijlocul lui 2013.

Din 2013 Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Marea Britanie (FSA) va fi înlocuită cu două organisme separate, Financial Conduct Authority (care va supraveghea pieţele şi va reglementa creditul de consum) şi Prudential Regulatory Authority (care supervizează băncile).

Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare.

 

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...