Banca Angliei menţine dobânda de referinţă la 0,5%

Economica.net
08 01. 2015
london_bankofengland_55516700

Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut dobânda la nivelul record de 0,5%, nivel nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Banca Angliei nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline, şi a anunţat că va reinvesti în acest program câştigurile de 4,35 miliarde de lire sterline obţinute din bondurile cu scadente în ianuarie 2015.

Unii membri ai Comitetului de politică monetară susţin că se apropie momentul renunţării la măsurile de stimulare a economiei, după ce rata inflaţiei s-a situat la 1% în noiembrie, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, sub ţinta de 2% a Băncii Angliei.

Unii analişti se aşteaptă ca prima majorare a dobânzii să se producă la începutul acestui an, iar alţii în trimestrul trei din 2015. O eventuală majorare a costului creditului în acest an ar face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creşte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2009.

Creşterea economiei Marii Britanii în trimestrul trei din 2014 a încetinit la 0,7%, în linie cu estimările analiştilor, de la 0,9% în precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o expansiune de 3% în perioada iulie – septembrie 2014, faţă de un avans de 3,2% în trimestrul trei din 2013. Datele ONS sunt realizate în conformitate cu noile directive europene, care includ drogurile şi prostituţia, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,7% în trimestrul trei din 2014, faţă de 1,1% în precedentele trei luni, în timp ce în sectorul construcţiilor şi în agricultură s-a înregistrat o creştere de 0,8%, şi, respectiv 0,3%. Industria prelucrătoare a înregistrat o expansiune de 0,4%, cel mai redus nivel din primul trimestru din 2013.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.