Banca Carpatica estimează că va reveni pe profit în acest an

Banca Comercială Carpatica (BCC) estimează pentru acest an un profit de 17 milioane lei (3,9 milioane euro), calculat conform standardelor internaţionale de rapotare (IFRS), după ce în precedenţii trei ani a înregistrat pierderi.
Economica.net - joi, 12 apr. 2012, 12:48
Banca Carpatica estimează că va reveni pe profit în acest an

Carpatica a consemnat anul trecut pierderi de aproape 32 milioane lei (7,5 milioane euro), în 2010 de 154,4 milioane lei (36,6 milioane euro), iar în 2009 de 21,1 milioane lei (aproape 5 milioane euro), ca urmare a provizioanelor constituite.

Până la începutul acestui an, Carpatica a calculat rezultatele luând în considerare standardele de raportare locale (RAS). Din acest an, toate băncile utilizează standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Pentru acest an, conducerea băncii estimează venituri totale de 531 milioane lei (121,4 milioane euro) şi cheltuieli totale de 514 milioane lei (117,5 milioane euro), potrivit proiectului de buget de venituri şi cheltuieli care urmează să fie votat de acţionari într-o AGA programată pentru 26 aprilie.

Veniturile de anul trecut, calculate pe RAS, au scăzut cu peste 19%, la 603,9 milioane lei (142,5 milioane euro), iar cheltuielile au coborât cu aproape 30%, la 635,9 milioane lei (150 milioane euro).

„Strategia Băncii Comerciale Carpatica pentru anul 2012, asumată de Directorat, are ca obiectiv principal atingerea echilibrului între profitul operaţional şi pierderile din provizioane”, se aratã în raportul Directoratului pentru anul trecut.

Banca estimează o creştere de 63% a creditelor noi acordate persoanelor juridice pe segmentul corporate şi IMM, de la 67,5 milioane euro în 2011, la 110 milioane euro în 2012.

„Se urmăreşte de asemenea alocarea unui coordonator vânzări IMM pentru fiecare regiune, strategie care are ca scop o distribuţie uniformă a rezultatelor din reţea, un timp de răspuns mai scurt la solicitările reţelei, susţinerea de către coordonatori a aplicaţiilor în comitetele de credite, dar şi o planificare mai bună a activitatii relationship managerilor IMM şi a şefilor de agenţii”, se arată în raport.

Creditele acordate persoanelor fizice ar urma să avanseze cu 30%, la 17 milioane euro, după ce anul trecut banca a acordat credite de 13 milioane euro.

Totodată, conducerea băncii crede că numărul de carduri de debit va urca cu 37%, la 32.900, şi cel de POS-uri la comercianţi va avansa cu 14%, la 400. La finalul anului trecut, Carpatica avea 24.000 de carduri de debit şi 352 de POS-uri.

Banca a programat pentru acest an investiţii de 7,8 milioane lei, bani din care 3,1 milioane lei vor fi distribuţi către proiecte şi soluţii informatice.

La finalul anului trecut, Banca Comercială Carpatica avea active totale de 3,78 miliarde lei, mai mari cu 29% faţă de anul 2010. Cota de piaţă la sfârşitul anului trecut a fost de 1,07%, potrivit băncii.

Totodată, banca deţinea o reţea de 155 de unităţi, formată din 57 sucursale, 83 de agenţii şi 15 puncte de lucru.

Carpatica este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine indirect aproape 46% din acţiuni. În nume propriu controlează 41,29%, iar prin Atlassib mai are 4,55%. Unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tănase, are 11,22% din acţiuni. Totodată, fiul unui fost partener de afaceri al lui Carabulea, Alin Albu, deţine un pachet de sub 5% din acţiuni.

În acţionariat se află, printre alţii, persoanele fizice Antonio Gian Olivo – 4,79% şi Lucio Olivo – 5,77%.

În a doua parte a şedinţei bursiere de joi, acţiunile băncii avansau cu 0,93%, la 0,0545 lei. La acest preţ, capitalizarea Carpatica este de 171,4 milioane lei (39,2 milioane euro).

(Pentru conversia în euro a sumelor prevăzute în bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat joi de BNR, de 4,3741 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Te-ar mai putea interesa și
Noua companie aeriană românească AirConnect va începe să opereze din această lună zboruri charter către Grecia, Bulgaria, Turcia și Egipt
Noua companie aeriană românească AirConnect va începe să opereze din această lună zboruri charter către Grecia, Bulgaria, ...
Compania aeriană AirConnect anunță că va începe să organizeze zboruri începând din acestă lună, prima sa aeronavă ajungând, joi, 7 iulie, pe Aeroportul Internațional București Băneasa....
Transelectrica scoate la licitație lucrările pentru noua linie și stație de 220 kV Ostrovu Mare
Transelectrica scoate la licitație lucrările pentru noua linie și stație de 220 kV Ostrovu Mare
Transelectrica a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de licitație pentru realizarea proiectului  ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 1,107 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Garanti BBVA Credite de Consum primește un împrumut de 10 milioane de euro din partea IFC pentru finanțarea de investiții „verzi”
Garanti BBVA Credite de Consum primește un împrumut de 10 milioane de euro din partea IFC pentru finanțarea de investiții ...
Garanti BBVA Credite de Consum, instituție financiară nebancară parte a Garanti BBVA Group România, a semnat un acord ...