Banca Cehiei reduce rata dobânzii aproape de zero din cauza înrăutăţirii perspectivei economice

Economica.net
01 11. 2012
praga_cehia_68072700

Şapte din economiştii chestionaţi de Bloomberg au estimat că Banca Cehiei va reduce rata dobânzii faţă de nivelul stabilit anterior, de 0,25%, în timp ce alţi 15 analişti au prognozat că va fi menţinută rata dobânzii de politică monetară.

Economia Cehiei este în a doua recesiune din 2009, iar Comitetul de politică monetară al Băncii Naţionale a Cehiei analizează utilizarea altor instrumente pentru relaxarea condiţiilor după ce redus rata constant rata dobânzii în acest an, de la 0,75%.

„Exporturile, care au păstrat economia Cehiei pe linia de plutire până acum, încetinesc”, a avertizat analistul Lubos Mokras, de la Ceska Sporitelna AS, divizia din Cehia a Erste Group Bank AG.

Autorităţile de politică monetară din statele membre ale UE din Europa de Est urmează exemplul băncilor centrale din SUA şi Marea Britanie în relaxarea politicii monetare pentru a contracara încetinirea creşterii economice, pe fondul crizei din zonei euro. Banca Centrală a Ungariei a redus rata dobânzii de referinţă la 6,25% în 30 octombrie, a treia reducere în tot atâtea luni.

În trimestrul doi din 2012 economia Cehiei s-a contractat cu 0,2% comparativ cu precedentele trei luni, fiind al treilea trimestru consecutiv de declin, după ce consumatorii şi-au redus cheltuielile, din cauza înrăutăţirii perspectivei economice.

Miercuri, Ministerul de Finanţe a estimat că economia cehă va înregistra anul acesta o scădere de 1%, faţă de 0,5% cât prognoza anterior. În 2013, Produsul Intern Brut al Cehiei ar urma să înregistreze o creştere de 0,7%, faţă de 1% cât se prognoza anterior. Creşterea exporturilor în trimestrul doi a fost cea mai lentă din 2009, pe fondul crizei din zonei euro.

Băncile din Cehia au făcut faţă crizei financiare fără a avea nevoie de programe de salvare, graţie unor depozite solide şi a unei expuneri limitate faţă de evoluţiile cursului de schimb. În plus, băncile din Cehia au deţineri nesemnificative de obligaţiuni guvernamentale de la periferia zonei euro, dar în al doilea trimestru au avut de suferit de pe urma obligaţiunilor greceşti ca urmare a contribuţiei la planul de salvare a Greciei.