Banca centrală a împrumutat 17 bănci cu 4 miliarde lei

Economica.net
03 12. 2012
bani_lei_romanesti_81507600

BNR a limitat luni, pentru a noua săptămână consecutiv, suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo şi a păstrat la 4 miliarde lei valoarea disponibilă, deşi pe piaţă dobânzile practicate de bănci au atins săptămâna trecută cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scăderii plafonului.

Un număr de 15 bănci au împrumutat săptămâna trecută suma maximă permisă, de 4 miliarde lei, iar cererea instituţiilor de credit a fost de 26,57 miliarde lei.

La licitaţia organizată în urmă cu două săptămâni suma licitată de bănci a atins un nivel record, de 30,19 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

După ce BNR a scăzut săptămâna trecută plafonul de la şase la patru miliarde de lei, unele bănci au început să ridice dobânzile. Astfel, dobânzile pentru sumele atrase pe termen de până la o săptămână au urcat peste 6% încă de miercuri, atingând cele mai ridicate niveluri din acest an.

Pe de altă parte, cursul de schimb a coborât joi la cel mai redus nivel pentru ultimele două luni şi jumătate, respectiv la 4,5059 lei/euro.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 6 miliarde lei şi 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

De la reluarea plafonării sumei disponibile în licitaţiile repo, cursul de schimb a scăzut treptat, iar în şedinţa de joi a atins cel mai redus nivel pentru ultimele două luni şi jumătate, de 4,5059 lei/euro.

Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobânzi mai ridicate practicate de bănci.

O parte din banii împrumutaţi luni de la BNR ar putea fi utilizaţi de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat la licitaţia programată de Ministerul Finanţelor Publice. Finanţele vor să vândă, luni, certificate de trezorerie în valoare de 500 milioane lei.