Banca Centrală a Rusiei nu are opţiuni mai bune decât yuan-ul chinezesc pentru rezervele sale

Banca Centrală a Rusiei a anunţat că nu are opţiuni mai bune decât yuan-ul chinez pentru rezervele sale, la doi ani de la debutul războiului din Ucraina, care a dus la confiscarea activelor internaţionale ale Băncii Rusiei.
AGERPRES - vin, 29 mart. 2024, 19:37
Banca Centrală a Rusiei nu are opţiuni mai bune decât yuan-ul chinezesc pentru rezervele sale

Există alternative limitate la moneda chineză pentru a fi utilizate ca monedă de rezervă, pentru că instrumentele financiare ale ţărilor care sunt prietenoase cu Rusia prezintă mult prea multe riscuri, apreciază Banca Centrală a Rusiei în raportul său anual publicat vineri.

„Cursurile de schimb ale acestor monede sunt extrem de volatile, pieţele au o lichiditate scăzută şi în mai multe din aceste ţări sunt restricţii la mişcările de capital, ceea ce este un obstacol în calea utilizării lor. Aceşti factori decid dinainte rolul cheie al yuan-ului chinez în formarea activelor de rezervă”, se precizează în raportul menţionat, citat de Bloomberg.

China a început să joace un rol din ce în ce mai important în economia Rusiei, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin încearcă să reorienteze schimburile comerciale ruseşti dinspre Europa spre Asia, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina. Comerţul cu Beijingul a fost un factor crucial care a permis economiei ruseşti să traverseze sancţiunile, la care s-au adăugat cheltuielile guvernamentale.

De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a spus că rolul jucat la nivel internaţional de yuan-ul chinez precum şi lichiditatea sa „au crescut semnificativ” în ultimii ani. În 2023, yuan-ul chinez a înlocuit dolarul american drept cea mai tranzacţionată valută din Rusia. Înainte de invazia din Ucraina, volumul tranzacţiilor cu yuani pe piaţa rusească a fost unul neglijabil.

Potrivit cifrelor oficiale publicate de Banca Centrală a Rusiei, la data de 22 martie, rezervele internaţionale ale Rusiei se cifrau la 590,1 miliarde de dolari, în condiţiile în care au scăzut cu aproximativ 40 de miliarde de dolari după doi ani de război. Aceste cifre includ şi rezerve ruseşti de aproximativ 300 de miliarde de dolari care sunt blocate de ţările occidentale şi referitor la care Banca Rusiei spune că lucrează la protejarea lor în condiţiile în care păstrează în continuare drepturile de proprietate asupra acestor active.

În 2023, valoarea rezervelor Rusiei a crescut uşor, însă „principalul factor pentru această creştere a fost aprecierea preţului aurului în dolari americani”, se precizează în raportul publicat vineri. De la începutul războiului, Banca Centrală a Rusiei nu a dezvăluit care este componenţa rezervelor sale internaţionale, precizând doar ponderea ocupată de aur în rezervele externe.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...