Banca centrală din Cipru a numit un administrator special pentru lichidarea băncii Laiki

Banca centrală din Cipru a numit luni un administrator special însărcinat cu lichidarea băncii Laiki, a doua ca mărime din ţară, stabilită în planul de salvare a ţării, relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 16:06
Banca centrală din Cipru a numit un administrator special pentru lichidarea băncii Laiki

Grupul Laiki este prezent pe piaţa din România printr-o bancă de dimensiuni mici, Marfin Bank. Marfin are credite acordate de circa 370 milioane de euro şi depozite atrase de la clientelă de aproximativ 180 mil. euro, potrivit Ziarului Financiar.

Într-un comunicat al băncii centrale cipriote se arată că Andri Antoniades a fost numită administrator special pentru restructurarea băncii Laiki.

„Este membră a Institutului experţilor contabililor autoizaţi, cu 28 de ani de experienţă în domeniul bancar, 25 la HSBC, din care cinci ca director şi trei ca director al NBG Cyprus”, potrivit băncii centrale.

Acordul de salvare a Ciprului a fost încheiat în noaptea de duminică spre luni, la Bruxelles, cu liderii zonei euro şi FMI, şi prevede închiderea Laiki Bank (Popular Bank).

Potrivit acordului, banca va fi scindată într-o „bancă rea”, care va fi treptat desfiinţată, şi o „bancă bună”, care va include depozitele garantate, în valoare de până la 100.000 de euro.

Măsura va avea ca efect restrângerea considerabilă a sectorului bancar cipriot, considerat supradimensionat în raport cu economia insulei, având în vedere că este de opt ori mărimea PIB-ului.

Cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, va prelua apoi depozitele garantate ale Laiki Bank, precum şi o datorie de 9 miliarde de euro a Laiki către mecanismul de lichiditate de urgenţă al zonei euro.

Bank of Cyrpus este la rândul ei prezentă pe piaţa din România, sub nume propriu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...