Banca din Cipru care va da faliment e prezentă şi în România prin Marfin Bank

Laiki, banca cipriotă care urmează să fie închisă în perioada următoare, în urma deciziei Eurogrupului, este prezentă prin Marfin Bank şi pe piaţa din România, unde are o cotă de piaţă redusă.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 11:28
Banca din Cipru care va da faliment e prezentă şi în România prin Marfin Bank

Cyprus Popular Bank (Laiki) a fost fondată acum 110 ani în Cipru şi s-a extins de-a lungul timpului şi în 10 ţări din lume. Ciprul şi Grecia sunt cele mai importante pieţe pentru Laiki, iar România se află pe locul trei, unde are 31 de sucursale.

Potrivit situaţiilor bilanţiere de la sfârşitul trimestrului trei din 2012, Marfin Bank (România) avea active de 630 de milioane de euro (dintre care credite acordate de 378 de milioane de euro) şi depozite de 178 de milioane de euro. În T3 2012, banca acumulseră o pierdere de 4 milioane de euro înainte de taxe, după creşterea costului cu provizioanele de risc. Marfin Bank este un jucător mic în sistemul bancar din România, şi se poziţionează undeva pe locul 20 în piaţă, fiind urmată de cealaltă bancă cipriotă cu probleme, dar care va fi salvată, Bank of Cyprus.

Laiki urmează să fie închisă se autorităţile cipriote. Decizia vine după o săptămână tensionată pe pieţele europene. Autorităţile cipriote au ajuns, într-o primă fază, la un acord cu Troika UE/FMI/BCE să impoziteze cu 6,7% depozitele de sub 100.000 de euro şi cu 9,9% pe cele peste acest prag. Astfel, ar fi strâns banii prin care să capitalizeze cele două mari bănci cipriote şi statul şi-ar fi asigurat un bailout de 10 miliarde de euro. În acest scenariu, cele două bănci ar fi continuat, teoretic, să funcţioneze. Măsura a căzut la vot în parlamentul cipriot şi săptămâna trecută a fost una de vacanţă bancară în lipsa unei soluţii.

Laiki a fost naţionalizată în vara anului trecut, când statul a făcut o injecţie de capital de 1,8 miliarde de euro şi a preluat 84% din acţiuni. După pierderi de 2,3 miliarde de euro (în mare parte din restructurarea datoriei Greciei) în 2011 şi de peste un miliard de euro (înainte de taxe) în primele nouă luni din 2012, acţionarul majoritar a decis, azi noapte, alături de liderii zonei euro şi de Fondul Monetar Internaţional, să pună deponenţii cu peste 100.000 de euro în conturi să plătească costul închiderii instituţiei de credit (pierderile ar putea ajunge de până la 100% pentru aceştia). Deponenţii garantaţi vor fi preluaţi de Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, după sistemul good bank-bad bank.

Sucursalele Laiki din Grecia vor fi preluate de Piraeus Bank. Până acum nu a fost anunţată o soluţie şi pentru restul băncilor deţinute de grupul Laiki în Europa.

Şi în România, ca în restul Uniunii Europene, depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Cegeka, furnizor de top de soluții IT&C, a încheiat un parteneriat cu DAS Solutions în Chișinău, Moldova. Prin așa-numitul ...
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
STAREA DE URGENŢĂ a fost instituită pe 16 martie 2020 din cauza răspândirii virusului SARS-COV-2. Mai jos puteţi citi ...
Furnizorul de soluţii software Bento vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti
Furnizorul de soluţii software Bento vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti
Bento - Intellectually Curious, companie antreprenorială românească, specializată în dezvoltarea şi implementarea de ...