Banca din Cipru care va da faliment e prezentă şi în România prin Marfin Bank

Laiki, banca cipriotă care urmează să fie închisă în perioada următoare, în urma deciziei Eurogrupului, este prezentă prin Marfin Bank şi pe piaţa din România, unde are o cotă de piaţă redusă.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 11:28
Banca din Cipru care va da faliment e prezentă şi în România prin Marfin Bank

Cyprus Popular Bank (Laiki) a fost fondată acum 110 ani în Cipru şi s-a extins de-a lungul timpului şi în 10 ţări din lume. Ciprul şi Grecia sunt cele mai importante pieţe pentru Laiki, iar România se află pe locul trei, unde are 31 de sucursale.

Potrivit situaţiilor bilanţiere de la sfârşitul trimestrului trei din 2012, Marfin Bank (România) avea active de 630 de milioane de euro (dintre care credite acordate de 378 de milioane de euro) şi depozite de 178 de milioane de euro. În T3 2012, banca acumulseră o pierdere de 4 milioane de euro înainte de taxe, după creşterea costului cu provizioanele de risc. Marfin Bank este un jucător mic în sistemul bancar din România, şi se poziţionează undeva pe locul 20 în piaţă, fiind urmată de cealaltă bancă cipriotă cu probleme, dar care va fi salvată, Bank of Cyprus.

Laiki urmează să fie închisă se autorităţile cipriote. Decizia vine după o săptămână tensionată pe pieţele europene. Autorităţile cipriote au ajuns, într-o primă fază, la un acord cu Troika UE/FMI/BCE să impoziteze cu 6,7% depozitele de sub 100.000 de euro şi cu 9,9% pe cele peste acest prag. Astfel, ar fi strâns banii prin care să capitalizeze cele două mari bănci cipriote şi statul şi-ar fi asigurat un bailout de 10 miliarde de euro. În acest scenariu, cele două bănci ar fi continuat, teoretic, să funcţioneze. Măsura a căzut la vot în parlamentul cipriot şi săptămâna trecută a fost una de vacanţă bancară în lipsa unei soluţii.

Laiki a fost naţionalizată în vara anului trecut, când statul a făcut o injecţie de capital de 1,8 miliarde de euro şi a preluat 84% din acţiuni. După pierderi de 2,3 miliarde de euro (în mare parte din restructurarea datoriei Greciei) în 2011 şi de peste un miliard de euro (înainte de taxe) în primele nouă luni din 2012, acţionarul majoritar a decis, azi noapte, alături de liderii zonei euro şi de Fondul Monetar Internaţional, să pună deponenţii cu peste 100.000 de euro în conturi să plătească costul închiderii instituţiei de credit (pierderile ar putea ajunge de până la 100% pentru aceştia). Deponenţii garantaţi vor fi preluaţi de Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, după sistemul good bank-bad bank.

Sucursalele Laiki din Grecia vor fi preluate de Piraeus Bank. Până acum nu a fost anunţată o soluţie şi pentru restul băncilor deţinute de grupul Laiki în Europa.

Şi în România, ca în restul Uniunii Europene, depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...