Banca din Cipru care va da faliment e prezentă şi în România prin Marfin Bank

Laiki, banca cipriotă care urmează să fie închisă în perioada următoare, în urma deciziei Eurogrupului, este prezentă prin Marfin Bank şi pe piaţa din România, unde are o cotă de piaţă redusă.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 11:28
Banca din Cipru care va da faliment e prezentă şi în România prin Marfin Bank

Cyprus Popular Bank (Laiki) a fost fondată acum 110 ani în Cipru şi s-a extins de-a lungul timpului şi în 10 ţări din lume. Ciprul şi Grecia sunt cele mai importante pieţe pentru Laiki, iar România se află pe locul trei, unde are 31 de sucursale.

Potrivit situaţiilor bilanţiere de la sfârşitul trimestrului trei din 2012, Marfin Bank (România) avea active de 630 de milioane de euro (dintre care credite acordate de 378 de milioane de euro) şi depozite de 178 de milioane de euro. În T3 2012, banca acumulseră o pierdere de 4 milioane de euro înainte de taxe, după creşterea costului cu provizioanele de risc. Marfin Bank este un jucător mic în sistemul bancar din România, şi se poziţionează undeva pe locul 20 în piaţă, fiind urmată de cealaltă bancă cipriotă cu probleme, dar care va fi salvată, Bank of Cyprus.

Laiki urmează să fie închisă se autorităţile cipriote. Decizia vine după o săptămână tensionată pe pieţele europene. Autorităţile cipriote au ajuns, într-o primă fază, la un acord cu Troika UE/FMI/BCE să impoziteze cu 6,7% depozitele de sub 100.000 de euro şi cu 9,9% pe cele peste acest prag. Astfel, ar fi strâns banii prin care să capitalizeze cele două mari bănci cipriote şi statul şi-ar fi asigurat un bailout de 10 miliarde de euro. În acest scenariu, cele două bănci ar fi continuat, teoretic, să funcţioneze. Măsura a căzut la vot în parlamentul cipriot şi săptămâna trecută a fost una de vacanţă bancară în lipsa unei soluţii.

Laiki a fost naţionalizată în vara anului trecut, când statul a făcut o injecţie de capital de 1,8 miliarde de euro şi a preluat 84% din acţiuni. După pierderi de 2,3 miliarde de euro (în mare parte din restructurarea datoriei Greciei) în 2011 şi de peste un miliard de euro (înainte de taxe) în primele nouă luni din 2012, acţionarul majoritar a decis, azi noapte, alături de liderii zonei euro şi de Fondul Monetar Internaţional, să pună deponenţii cu peste 100.000 de euro în conturi să plătească costul închiderii instituţiei de credit (pierderile ar putea ajunge de până la 100% pentru aceştia). Deponenţii garantaţi vor fi preluaţi de Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, după sistemul good bank-bad bank.

Sucursalele Laiki din Grecia vor fi preluate de Piraeus Bank. Până acum nu a fost anunţată o soluţie şi pentru restul băncilor deţinute de grupul Laiki în Europa.

Şi în România, ca în restul Uniunii Europene, depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...