Banca Mondială acordă un ajutor umanitar de 280 de milioane de dolari Afganistanului

Banca Mondială, care a suspendat ajutorul acordat Afganistanului la sfârşitul lunii august în urma revenirii la putere a talibanilor, a anunţat vineri că acordă un ajutor umanitar de 280 de milioane de dolari pentru Kabul prin realocarea de fonduri din fondul special pentru reconstrucţia ţării (ARTF), informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 11 dec. 2021, 09:43
Banca Mondială acordă un ajutor umanitar de 280 de milioane de dolari Afganistanului

„Donatorii (…) ARTF au decis astăzi să transfere 280 de milioane de dolari până la sfârşitul lunii decembrie 2021 către UNICEF şi Programul Alimentar Mondial”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„Această decizie este prima etapă către realocarea fondurilor din portofoliul ARTF pentru a oferi ajutor umanitar poporului afgan în această perioadă critică”.

ARTF este un fond fiduciar multi-donator ce coordonează asistenţa internaţională în vederea îmbunătăţirii vieţii a milioane de afgani. Banca Mondială administrează ARTF în numele partenerilor donatori.

Banca Mondială consideră că UNICEF şi Programul Alimentar Mondial (PAM), două organizaţii ale Naţiunilor Unite, sunt bine implantate în Afganistan şi dispun de capacitate logistică pe teren pentru a folosi în scopuri bune aceste fonduri.

Banii vor contribui la „acoperirea deficitelor de finanţare din programele lor în curs pentru a furniza servicii de sănătate şi nutriţie în mod direct poporului afgan”, a argumentat Banca Mondială, precizând că UNICEF va primi 100 de milioane de dolari, iar PAM 180 de milioane de dolari.

Aceste fonduri ARTF vor permite UNICEF „să ofere la 12,5 milioane de persoane servicii de sănătate de bază şi esenţiale, precum şi de a vaccina un milion de persoane, în timp ce PAM va putea oferi asistenţă alimentară pentru 2,7 milioane de persoane şi asistenţă nutriţională pentru aproape 840.000 de mame şi copii”, a spus Banca Mondială.

Potrivit site-ului ARTF, 34 de donatori au contribuit până acum la fond.

Până la preluarea puterii de către talibanii, ARTF a fost „cea mai mare sursă de finanţare pentru dezvoltarea Afganistanului, finanţând până la 30% din bugetul Afganistanului şi sprijinind funcţiile de bază ale guvernului”.

Din 2002, ARTF a oferit sprijin prin programe naţionale, care au contribuit, printre altele, la reducerea mortalităţii infantile şi la îmbunătăţirea şcolarizării copiilor.

Poporul afgan se confruntă cu o criză economică severă, penurie de alimente şi o sărăcie tot mai mare după ce talibanii au preluat puterea la mijlocul lunii august. Ţara suferă, de asemenea, de o criză gravă de lichidităţi.

Una din provocări este modalitatea de a introduce fonduri în Afganistan fără a expune instituţiile financiare la sancţiunile SUA. Banca Mondială surmontează acest obstacol realocând fonduri prin intermediul organizaţiilor ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Germania vrea să angajeze rapid străini pentru a compensa deficitul de forță de muncă din aeroporturi
Germania vrea să angajeze rapid străini pentru a compensa deficitul de forță de muncă din aeroporturi
Germania vrea să angajeze cât mai curând posibil lucrători străini, pentru a ajuta operatorii de aeroporturi, confruntaţi cu un deficit masiv de salariaţi, în timpul sezonului de vară......
Josephin Galla, Managing Director SAP: România este cel mai mare contributor la succesul companiei în Europa de Sud-Est și Ucraina. Ce planuri are gigantul tech german la noi în țară
Josephin Galla, Managing Director SAP: România este cel mai mare contributor la succesul companiei în Europa de Sud-Est ...
SAP aniversează 20 de ani de activitate în România, cu o echipă de 760 de oameni și peste 450 de clienți. Din perspectiva ...
NATO a decis să atribuie forței sale de răspuns rapid un efectiv de peste 300.000 de militari, față de 40.000 cât este acum
NATO a decis să atribuie forței sale de răspuns rapid un efectiv de peste 300.000 de militari, față de 40.000 cât este ...
Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de Răspuns şi să ridice la ...
Medima Health deschide o clinică de excelență în imagistică medicală în Brăila, în care a investit 1,5 milioane de euro
Medima Health deschide o clinică de excelență în imagistică medicală în Brăila, în care a investit 1,5 milioane de euro
Rețeaua de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health a deschis o clinică în Brăila, ...