1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Banca Mondială își va numi astăzi președintele

Pentru prima dată în istoria Băncii Mondiale, competiția între candidați este reală. Până acum, doar americanii au pus mâna pe această funcție, conform unei înțelegeri tacite cu Europa de Vest, care primea în schimb șefia Fondului Monetar Internațional.

16 apr, 2012 | | ECONOMICA.net

Alegerile de anul acesta pentru șefia Băncii Mondiale se anunță a fi o premieră. După aproximativ 60 de ani în care instituția a fost condusă de americani, acum și candidați din statele în curs de dezvoltare se luptă pentru postul de prim bancher al lumii. Este vorba despre Ministrul de Finanțe din Nigeria, Ngozi Okonjo-Iweala care candidează împotriva președintelui Universității Darmouth,  Jim Yong Kim, nominalizat luna trecută de către președintele SUA Barak Obama, informează CNN.

Un al treilea candidat, fostul Ministru al Finanțelor din Columbia, José Antonio Ocampo și-a restras candidatura vineri, anunțând că o susține pe Okonjo.

Schimbările vin în contextul în care au existat o serie de nemulțumiri referitoare la monopolul SUA la președinția Băncii Mondiale, iar liderii instituției bancare au fost solicitați să ia decizii în conformitate cu evoluția economică a lumii. În 2010, SUA și alte state acționare ale Băncii Mondiale și-au anunțat suportul pentru o selecție a candidaților "deschisă, bazată pe merite și transparentă". Ca parte a procesului de numire, anul acesta boardul Băncii i-a intervievat săptămâna trecută pe  Kim, Ocampo și Okonjo-Iweala.

Analiștii sunt însă aproape siguri de faptul că noua președinție va fi asigurată de Kim, având în vedere structura votului, care le-a permis și până acum SUA și Europa să-și impună candidații. Pe baza contribuțiilor financiare,  SUA împreună cu Europa au împreună aproximativ 50% din voturi. Având în vedere că și Japonia a anunțat că îl va sprijini pe Kim, șansele ministrului nigerian sunt minime.

 

 

.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO