Banca Mondială: Încălzirea climei agravează sărăcia – Agricultura va suferi, valuri de emigranţi în zonele cele mai afectate

Economica.net
24 11. 2014
canicula_soare_seceta_grau_83992800_76119700

‘Fără o acţiune puternică şi rapidă, încălzirea şi consecinţele ei ar putea agrava considerabil sărăcia în numeroase regiuni de pe glob’, susţine Banca Mondială. Instituţia avertizează că evenimente climatice ‘extreme’ care în prezent au loc ‘odată la un secol’ ar putea deveni ‘noua normă climatică’, Banca Mondială trăgând un semnal de alarmă mai ales în privinţa a trei regiuni de pe glob: America Latină, Orientul Mijlociu şi Europa de Est.

Randamentul culturilor de soia ar putea scădea cu 30 până la 70% în Brazilia, iar cele de grâu riscă să se înjumătăţească în America Centrală sau Tunisia, se arată în raportul realizat de Banca Mondială în colaborare cu Institutul de cercetări asupra impactului climatic din Potsdam (Germania). ‘Consecinţele pentru dezvoltare vor fi grave, cu un declin în ceea ce priveşte recoltele, un regres al resurselor acvatice, o creştere a nivelului apelor şi vieţile a milioane de persoane puse în pericol’, susţine Banca Mondială, adăugând că primele victime vor fi populaţiile ‘cele mai sărace’ şi cele mai ‘excluse social’, scrie Agerpres.

În conformitate cu un scenariu pesimist al unei încălziri climatice cu patru grade Celsius, până la 80% din Orientul Mijlociu şi America de Sud ar putea fi afectate de valuri de căldură de o amploare ‘fără precedent’, cu riscul de a provoca valuri de imigranţi, se arată în raportul Băncii Mondiale. ‘Este clar că nu putem continua pe această cale a emisiilor de dioxid de carbon în creştere’, scrie preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

În urmă cu două săptămâni, China şi Statele Unite, primii doi emiţători de gaze cu efect de seră, şi-au fixat noi obiective pentru emisiile lor. China, cel mai mare emiţător mondial, şi-a stabilit obiectivul unui vârf al emisiilor de gaze cu efect de seră ‘în jurul anului 2030’, cu intenţia de ‘a încerca să ajungă acolo mai devreme’. La rândul lor, Statele Unite s-au angajat asupra unei reduceri de 26-28% a emisiilor lor până în 2025 comparativ cu 2005.

Cu toate acestea, Banca Mondială susţine că trebuie să se meargă mai departe, mai ales pentru atingerea scopului de eradicare a sărăciei extreme până în 2030. Potrivit instituţiei internaţionale, acest obiectiv se anunţă ca fiind ‘complicat’ pe o planetă în care temperatura medie globală a crescut cu aproape două grade Celsius, dar ar putea fi imposibil de atins în cazul unei creşteri cu patru grade Celsius a temperaturilor mondiale.

‘Există dovezi tot mai mari că, şi cu măsuri de control foarte ambiţioase, o încălzire cu 1,5 grade Celsius până la jumătatea secolului s-ar fi instalat deja în atmosferă’, iar unele modificări climatice sunt deja ‘inevitabile’, precizează Banca Mondială. Pentru a inversa această tendinţă, Banca Mondială propune un sistem care fixează un preţ pentru poluare, de exemplu o taxă pe carbon.

În raportul său, Banca Mondială cere ţărilor din întreaga lume să renunţe la strategiile de creştere economică ‘nesustenabile’ asigurând însă că statele nu vor trebui să renunţe la creştere sau dezvoltare, aşa cum se tem unele mari economii emergente. ‘Este necesară o acţiune urgentă în privinţa schimbării climatice, însă aceasta nu trebuie făcută în detrimentul creşterii economice’, asigură preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.