Banca Mondială ne dă bani pentru a colecta mai eficient banii contribuabililor

Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat vineri un credit de 70 de milioane de euro destinat îmbunătăţirii administrării fiscale din România. Va exista un site prin care se vor oferi servicii fiscale.
Economica.net - sâm, 27 apr. 2013, 15:06
Banca Mondială ne dă bani pentru a colecta mai eficient banii contribuabililor

Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat vineri un credit de 70 de milioane de euro destinat îmbunătăţirii administrării fiscale din România, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale, informează Agerpres.

Prin acest proiect, care va fi implementat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Banca Mondială vrea să crească eficienţa şi eficacitatea colectării taxelor şi contribuţiilor sociale, să crească disciplina fiscală şi să reducă povara administrativă pentru contribuabili.

Creditul are o maturitate de 12 ani, plus o perioadă de graţie de cinci ani, iar data la care ar urma să intre în funcţiune este luna octombrie 2013.

Raportul ‘Doing Business Report 2013’ elaborat de Banca Mondială arată că România trebuie să facă progrese la uşurinţa cu care se plătesc taxele şi să reducă numărul mare de taxe. De asemenea, România are un număr mare de mici contribuabili care se confruntă cu un regim fiscal complex.

Banca Mondială subliniază că performanţele fiscale în perioada de boom, 2004-2007, au fost modeste în ceea ce priveşte ponderea în PIB a veniturilor din taxe, acestea crescând de la 27,2% până la 29%, iar în timpul recesiunii a avut loc o pierdere severă a veniturilor din taxe, care au revenit la 27,2% din PIB în 2010. De asemenea, indexul eficienţei fiscale a României este unul dintre cele mai scăzute din ţările Uniunii Europene, de 54%, respectiv 61%, pentru TVA şi contribuţii sociale.

‘ANAF a pus o bază solidă pentru următoarea generaţie de reforme ale administraţiei fiscale, care se va întinde pe următorii cinci ani’, a declarat Bernard Myers, lider de proiect. ‘ANAF a decis că următoarele reforme se vor concentra pe combaterea evaziunii fiscale, reducerea poverii administrative pentru contribuabili şi creşterea eficienţei colectării, iar proiectul contribuie la aceste obiective’, a adăugat Myers.

Un sistem modern de administraţie fiscală încearcă să reducă contactul direct cu contribuabilul, iar serviciile fiscale sunt oferite prin utilizarea unui website, a unui call center accesibil şi a altor mijloace. În plus, prin reducerea contactului fizic se reduc şi oportunităţile pentru corupţie. Proiectul Băncii Mondiale va implementa o funcţionare mai bună a serviciilor fiscale pentru a îndeplini aceste obiective.

Potrivit Băncii Mondiale, la finalizarea acestui proiect, personalul ANAF va fi pregătit şi repartizat în mod corespunzător, cu un accent pe relocarea personalului pe domenii cheie, precum auditul şi colectarea datoriilor

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu de șase etaje lângă Parklake
După NEPI Rockcastle, și Sonae Sierra construiește apartamente lângă mall. Dezvoltatorul are PUD pentru un ansamblu ...
Dezvoltatorul Sonae Sierra se pregătește de construcția ansamblului rezidențial de lângă mallul Parklake din sectorul ...
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...