Banca Mondială: Pieţele de capital sunt un element cheie pentru creşterea economică durabilă a României

Economica.net
06 11. 2014
world_bank_onpage_22676700

Aproximativ treizeci de reprezentanţi din sectorul bancar, agenţii de reglementare, fonduri de pensii, şi din cadrul guvernului au participat la această conferinţă găzduită în comun de Banca Mondială şi Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), unde au discutat tendinţele creşterii economice a României şi rolul pieţelor de capital în reforma financiară şi finanţarea sectorului privat, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

„În calitatea noastră de principal organism de reglementare pentru pieţele de capital din România, noi pledăm pentru un cadru de reglementare solid, flexibil şi atractiv atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori”, a afirmat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. „Salutăm parteneriatul şi sprijinul Băncii Mondiale în acest sens”, a mai spus Mişu Negriţoiu.

Participanţii au abordat, de asemenea, diferitele roluri ale pieţelor de obligaţiuni guvernamentale şi neguvernamentale. Aceştia au discutat despre modul de creare a unui cadru de reglementare şi a unei infrastructuri a pieţei de capital care să încurajeze emitenţii şi investitorii să acceseze aceste pieţe şi să protejeze în acelaşi timp investitorii.

„Pieţele de capital din România au un rol esenţial în creşterea economică durabilă”, a afirmat Bahar Alsharif, Trezorier Adjunct al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC). „Reformele în sectorul financiar care promovează pieţe de capital mai solide vor încuraja creşterea investiţiilor interne şi internaţionale în România, susţinând dezvoltarea sectorului privat şi crearea de locuri de muncă”, a adăugat Bahar Alsharif.

Banca Mondială, prin intermediul Primului împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică, susţine reformele pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţelor de capital în România.

De asemenea, Banca Mondială oferă asistenţă tehnică ASF în efortul său privind reforma instituţională, în vederea modernizării şi aprofundării pieţelor titlurilor de valoare, ale pensiilor şi asigurărilor, precum şi a promovării adoptării standardelor de reglementare şi de supraveghere prin care se identifică în mod adecvat riscurile şi se atenuează problemele din aceste sectoare în acelaşi timp evitându-se o supraîncărcare cu reglementări. IFC va sprijini în continuare consolidarea pieţelor de capital din România în calitatea sa de investitor activ în obligaţiuni.