Banca Mondială prognozează că PIB-ul Ucrainei se va reduce cu peste 45% din cauza războiului

Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 45,1% în acest an din cauza invaziei ruseşti, care a oprit afacerile, a diminuat exporturile şi a făcut activitatea economică imposibilă în mari părţi ale ţării, susţine Banca Mondială într-un raport publicat duminică, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 11 apr. 2022, 10:29
Banca Mondială prognozează că PIB-ul Ucrainei se va reduce cu peste 45% din cauza războiului

În acelaşi timp, Banca Mondială prognozează că PIB-ul Rusiei va scădea şi el cu 11,2% în acest an din cauza sancţiunilor financiare impuse de SUA şi aliaţii săi occidentali asupra băncilor ruseşti, companiilor de stat şi ale altor instituţii.

Noul raport al Băncii Mondiale susţine că întreaga regiune a Europei de Est, care cuprinde Ucraina, Belarus şi Republica Moldova, ar urma să înregistreze în acest an o contracţie a PIB de 30,7%, din cauza şocurilor provocate de război şi perturbării schimburilor comerciale.

De asemenea, estimările privind creşterea economică înregistrată în 2022 de regiunea Europei Centrală, care include Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Polonia şi România, au fost revizuite în jos până la un avans de 3,5%, de la 4,7% anterior, din cauza afluxului de refugiaţi, creşterii preţurilor la materii prime şi diminuării încrederii care afectează cererea.

În cazul Ucrainei, raportul Băncii Mondiale estimează că peste jumătate din afacerile din această ţară sunt închise, iar celelalte care sunt deschide funcţionează cu mult sub capacitatea normală. Închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră a oprit aproximativ 90% din exporturile de cereale ale acestei ţări şi aproape jumătate din exporturile sale totale.

Potrivit Băncii Mondiale, războiul a făcut imposibilă activitatea economică în mari părţi ale Ucrainei şi, totodată, a perturbat însămânţările de culturi agricole şi operaţiunile de recoltare. Estimările cu privire la pagubele provocate infrastructurii depăşeau 100 de miliarde de dolari numai la începutul lunii martie, adică două treimi din PIB-ul Ucrainei în anul 2019, şi trebuie revizuite deoarece războiul a provocat noi pagube între timp.

Banca Mondială a subliniat că estimarea sa privind o contracţie de 45,1% nu include şi impactul distrugerii infrastructurilor fizice, dar a adăugat că aceste distrugeri vor afecta şi mai mult activitatea economică, împreună cu fluxurile de refugiaţi ucraineni care au plecat în alte ţări. În acest context, Banca Mondială a subliniat că amplitudinea contracţiei economiei ucrainene „este supusă unui grad ridicat de incertitudine din cauza duratei şi intensităţii războiului”.

„Invazia rusească dă o lovitură uriaşă economiei Ucrainei şi a provocat pagube enorme infrastructurii. Ucraina are nevoie imediat de un sprijin financiar masiv, deoarece se chinuie să îşi menţină economia în stare de funcţionare, iar Guvernul ucrainean vine în sprijinul cetăţenilor care suferă de pe urma unei situaţii extreme”, susţine vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Anna Bjerde.

Colapsul de 45,1% al economiei ucrainene în acest an prognozat de Banca Mondială este mult mai grav decât estimările publicate luna trecută de Fondul Monetar Internaţional, care a anunţat că se aşteaptă la o contracţie cuprinsă între 10% şi 35%.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, a......
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 ...
Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare ...