1EUR = 4.8338 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Banca Monte dei Paschi primeşte un ajutor de 2 miliarde de euro de la guvernul italian

Guvernul italian va acorda Banca Monte dei Paschi di Siena un ajutor de stat de până la 2 miliarde de euro pentru a sprijini a treia mare bancă din ţară să îşi consolideze capitalul în conformitate cu reglementările legale, relatează Financial Times.

26 iun, 2012 | Mediafax

Autoritatea Bancară Europeană a constat în urma unui test de stres efectuat anul trecut că Monte dei Paschi are un deficit de capital de 3,27 miliarde de euro şi trebuie să găsească fonduri până la sfârşitul acestei luni.

Banca a redus în ultimele luni necesarul de capital prin conversia unor obligaţiuni hibrid şi optimizarea activelor ponderate în funcţie de risc, dar nu a reuşit să acopere integral suma.

Monte dei Paschi are probleme mai mari decât Intesa Sanpaolo şi UniCredit, parţial din cauza unei achiziţii costisitoare şi a unei expuneri relativ mai ridicate la datoriile suverane ale Italiei.

În ultimele luni, Alessandro Profumo, fostul şef al UniCredit, a fost numit preşedinte al Monte dei Paschi, iar Fabrizio Viola director general, cu sarcina de a redresa banca.

Banca Italiei a stabilit că Monte dei Paschi are nevoie de 1,3-1,7 miliarde de euro pentru a respecta cerinţele Autorităţii Bancare Europene, a anunţat guvernul de la Roma. Suma disponibilă a fost stabilită la 2 miliarde de euro, pentru a acoperi necesităţi neaşteptate.

Guvernul a mai cumpărat obligaţiuni de 1,9 miliarde de euro de la Mone dei Paschi în 2009, pentru susţinerea financiară a băncii în perioada crizei financiare mondiale. Banca s-a angajat să răscumpere obligaţiunile în 2013.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO