Banca Naţională a Elveţiei a pierdut 32 de miliarde de dolari în trei luni din cauza aprecierii francului

Economica.net
30 04. 2015
swiss_national_bank_19159900

La începutul acestui an, Banca Naţională a Elveţiei a luat prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.

În primul trimestru al acestui an, francul elveţian s-a apreciat cu 15% în raport cu moneda euro şi cu 2% în raport cu dolarul şi yenul japonez. Ca urmare a aprecierii francului, SNB a înregistrat pierderi de 29,3 miliarde de franci de pe urma poziţiilor în valută. La acestea se adaugă pierderi de un miliard de franci de pe urma rezervelor de aur, care sunt denominate în dolari. În schimb, în primul trimestru, Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat un profit de 236 milioane franci de pe urma dobânzilor negative pe care le percepe pentru depozitele la vedere. În încercarea de a face depozitele în franci mai puţin atractive, SNB a decis în luna ianuarie să reducă dobânda la depozite la minus 0,75%.

SNB are rezerve valutare în valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari, acumulate în mare parte în ultimii ani ca urmare a intervenţiilor destinate slăbirii francului şi apărării pragului minim al cursului de schimb. La finele lunii martie aproximativ 42% din rezervele SNB erau în euro, comparativ cu 46% în trimestrul precedent, în timp ce ponderea dolarului a crescut până la 32% de la 29% la finele lui 2014. De asemenea, proporţia acţiunilor a crescut până la 18% de la 15%.

La fel ca şi majoritatea băncilor centrale, Banca Naţională a Elveţiei are drept sarcină principală asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2014, Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat un profit net record de 38,3 miliarde de franci şi va distribui acţionarilor săi dividende în valoare de două miliarde de franci. Anul trecut, cantoanele şi Guvernul elveţian nu au primit dividende de la BNS, pentru prima dată după 1907, deoarece Banca Naţională a înregistrat în 2013 pierderi de 9,1 miliarde de franci.