Banca Națională a Poloniei are în plan să-și crească rezervele cu peste 100 de tone de aur

Banca Naţională a Poloniei (NBP) vrea să cumpere cel puţin 100 de tone de aur în următorii ani, pentru a demonstra puterea economică a ţării, a declarat luni guvernatorul Adam Glapinski, informează Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 15 mart. 2021, 17:00
Banca Națională a Poloniei are în plan să-și crească rezervele cu peste 100 de tone de aur

Aceasta în condiţiile în care, în 2018 şi 2019, Banca Naţională a Poloniei a cumpărat 126 de tone de aur şi în paralel a repatriat aproximativ 100 de tone de aur depozitate în seifurile Băncii Angliei.

În încercarea de a-şi promova candidatura pentru un al doilea mandat în postul de guvernator al NBP, Adam Glapinski a subliniat luni pentru săptămânalul Sieci că rezervele de aur ale Băncii centrale s-au dublat până la 229 de tone, în perioada primului său mandat. Noile cantităţi de aur ce vor fi achiziţionate de NBP vor fi depozitate în Polonia, a adăugat Glapinski.

„Acest lucru are importanţă, printre altele, şi asupra modului în care ţara este percepută”, a spus Glapinski, al cărui prim mandat de şase ani se încheie în luna iunie 2022.

Adam Glapinski a susţinut în repetate rânduri necesitatea de a creşte rezervele de aur, în luna ianuarie a acestui an apreciind că ponderea aurului înn rezervele Băncii Naţionale ar trebui să ajungă la cel puţin 20%, de la 9% în prezent.

De la debutul pandemiei, în 2020, Banca Naţională a Poloniei a lansat un program de relaxare cantitativă şi a redus dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero.

Glapinski a mai sugerat luni că Banca Centrală ar putea asista cu finanţare planul Guvernului de la Varşovia de a construi o centrală nucleară, adăugând că munca sa de a scoate economia din criză nu s-a încheiat.

„Daţi-mi voie să fiu sincer. Vreau un al doilea mandat în postul de guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei. Două mandate sunt o perioadă normală pentru instituţiile care necesită o anumită continuitate”, a spus Adam Glapinski pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...