Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară

Banca Centrală a Rusiei i-a surprins pe cei mai mulţi analişti cu o majorare semnificativă a dobânzii cheie, după ce rata inflaţiei a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2016, şi a indicat că sunt posibile noi majorări, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - vin, 22 oct. 2021, 16:50
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară

Comitetul de politică monetară de la Banca Națională a Rusiei a decis vineri să majoreze dobânda de bază cu 75 de puncte de bază, până la 7,50%, în timp ce analiştii estimau o creştere de 50 de puncte de bază, după ce în septembrie fusese o majorare de doar 25 de puncte de bază.

Anul acesta, Banca Rusiei a crescut de şase ori dobânda, în încercarea de a ţine sub control inflaţia, şi a indicat că sunt posibile noi majorări.

„Dacă situaţia evoluează în linie cu estimarea noastră de bază, Banca Centrală a Rusiei menţine deschisă perspectiva unor noi majorări ale dobânzii la viitoarele reuniuni de politică monetară”, a informat instituţia.

Rubla s-a apreciat după şedinţa de politică monetară. Un dolar era cotat vineri la 70 ruble, pentru prima dată din iunie 2020.

Banca Rusiei se aşteaptă acum ca inflaţia să ajungă la 7,4 – 7,9% în 2021, faţă de prognoza precedentă, de 5,7 – 6,2%. În 18 octombrie, rata inflaţiei se situa la 7,8%, dar oficialii se aşteaptă să revină la 4 – 4,5% în 2022.

Dobânzile reduse susţin economia printr-un cost mic al creditului, dar pot alimenta de asemenea inflaţia şi fac moneda naţională mai vulnerabilă la şocurile externe, apreciază analiştii.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3%, iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...