Banca Națională a Rusiei va analiza de la caz la caz vânzarea filialelor băncilor străine

Banca Centrală a Rusiei va analiza, de la caz la caz, tranzacţiile băncilor străine privind vânzarea operaţiunilor lor de pe piaţa rusă, a afirmat vineri guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, după ce autorităţile de la Moscova au indicat că vor bloca vânzările subsidiarelor băncilor străine, ca represalii pentru sancţiunile impuse propriilor creditori, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 22 iul. 2022, 19:54
Banca Națională a Rusiei va analiza de la caz la caz vânzarea filialelor băncilor străine

Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor ruseşti ale băncilor străine atâta timp cât băncile ruseşti în străinătate nu pot funcţiona normal, a declarat în 15 iulie adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, pentru agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Grupurile bancare italiene UniCredit şi Intesa, banca americană Citi şi Raiffeisen din Austria analizează opţiunile de a ieşi din Rusia, în timp ce altele, cum ar fi Societe Generale şi HSBC, au găsit o metodă.

„Fiecare decizie va fi luată individual”, a răspuns Nabiullina la o conferinţa de presă, când a fost întrebată de propunerea ministrului rus de Finanţe, adăugând că va fi luată în calcul poziţia autorităţilor occidentale de reglementare faţă de subsidiarele băncilor ruseşti, când vor fi analizate vânzările interne.

Anterior, alte surse au dezvăluit pentru Reuters că Banca Centrală a Rusiei rezistă solicitărilor venite din partea băncilor comerciale ruseşti care vor să preia afacerile locale ale băncilor străine, fiind îngrijorată, printre altele, că o astfel de preluare ar putea să îi determine pe deponenţii ruşi să îşi scoată economiile din bănci.

„În prezent, nu sunt motive pentru introducerea unei conduceri externe a subsidiarelor băncilor străine”, a afirmat Nabiullina.

De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei a declarat că instituţia nu a primit solicitări din partea HSBC şi Expobank pentru a aproba un posibil acord.

HSBC anunţase joi că-şi vinde subsidiara din Rusia către Expobank. „În urma unei revizuiri strategice, HSBC a semnat un acord privind vânzarea HSBC Bank LLC către Expobank JSC”, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului bancar britanic.

Afacerea HSBC în Rusia era axată pe servicii bancare destinate companiilor, oferind o gamă largă de servicii de creditare şi investiţii bancare clienţilor din Rusia şi de peste hotare.

Grupul bancar britanic, care avea în Rusia aproximativ 200 de angajaţi, nu a dat publicităţii valoarea tranzacţiei.

Recent, directorul financiar al HSBC, Ewen Stevenson, anunţa că veniturile băncii în Rusia se situează la aproximativ 15 milioane de dolari.

La finalul lui 2021, băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale.

Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocând accesul marilor bănci ruseşti la sistemul global de plăţi SWIFT şi limitând capacitatea lor de a opera cu valută.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...