Banca Națională a Rusiei va ține închisă Bursa din Moscova cel puțin până marți

Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa, după ce rubla s-a depreciat cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale privind o serie de bănci ruseşti şi a excluderii unora dintre ele din sistemul de comunicaţii interbancare internaţional - SWIFT, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 28 feb. 2022, 16:50
Banca Națională a Rusiei va ține închisă Bursa din Moscova cel puțin până marți

Banca a explicat că va anunţa orele de funcţionare a platformei de tranzacţionare miercuri, în jurul orei 9:00 (6:00 GMT).

Rubla s-a depreciat luni pe piaţa Forex cu circa 30% în raport cu dolarul şi euro, puţin după ora 6:00 GMT, o scădere care nu a mai fost văzută din 1993 şi 1994.

La ora 13:30 GMT rubla pierdea încă 23,18% în raport cu dolarul, moneda naţională fiind cotată la 103,16 ruble pentru un dolar, şi cu 22,67% în raport cu euro, până la 115,7 ruble/euro, ambele cotaţii maxime istorice.

Banca Rusiei a luat luni măsuri pentru garantarea stabilităţii financiare a băncilor sancţionate, precum eliberarea de rezerve de capital cumulate de 733 miliarde ruble (6,245 milioane euro sau 6,963 miliarde dolari) pentru împrumuturi de consum sau ipoteci.

De asemenea, a ridicat de la 9,5% la 20% dobânda şi a recomandat băncilor să-şi restructureze datoriile în loc să impună sancţiuni sau amenzi, dacă situaţia financiară a debitorilor se va deteriora ca urmare a sancţiunilor.

În plus, are în intenţie să reia cumpărarea de aur de pe piaţa naţională, după cum a anunţat duminică.

Pe de altă parte, a decis să interzică brokerilor vânzarea de valori ale companiilor sau persoanelor fizice străine.

BCR a luat aceste măsuri după ce SUA, Uniunea Europeană şi alţi parteneri au sancţionat o serie de bănci în urma invaziei ruse în Ucraina şi au decis, în a doua etapă, excluderea unor bănci ruseşti din sistemul SWIFT.

UE a finalizat azi-noapte şi îngheţarea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei, o lovitură fără precedent pentru economia ţării.

Băncile excluse din sistemul de plăţi interbancare vor fi dintre cele care au fost deja sancţionate anterior de UE; pe această listă se află Sberbank, Vneshtorgbank (VTB), Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Vnesheconombank (VEB), Alfa Bank şi Bank Otkritie.

Lista precisă cu acest bănci se va cunoaşte, probabil, luni.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...