Banca Națională a Ungariei a crescut din nou rata dobânzii de referință

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a anunţat marţi că a majorat dobânda cheie cu 15 de puncte de bază, până la 1,8%, în linie cu estimările analiştilor, transmit Reuters şi Bloomberg, citate de Agerpres.
AGERPRES - mar, 19 oct. 2021, 20:19
Banca Națională a Ungariei a crescut din nou rata dobânzii de referință

Este a patra majorare din tot atâtea luni şi reprezintă cea mai agresivă politică monetară din Europa.

Dobânda de 1,8% vine după majorări lunare cu 30 de puncte de bază în iunie-august şi una de 15 de puncte de bază în septembrie.

Deşi Ungaria a avut cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare din UE în timpul verii, oficialii Băncii Centrale au încetinit de atunci campania, citând ameninţările la adresa redresării economiei în urma unui nou val al pandemiei de coronavirus.

Polonia şi Cehia au răspuns luna aceasta la majorarea preţurilor cu creşteri mai ample ale dobânzilor, în timp ce România s-a alăturat majorând dobânda de la 1,25% la 1,50%, după ce inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Forintul s-a depreciat cu 2% faţă de euro de la reuniunea din septembrie a NBH, atingând luni cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

Majorarea preţurilor în Ungaria, care înregistrează deja cel mai rapid ritm de creştere începând din 2012, ar urma să continue tendinţa ascendentă după măsurile adoptate de Guvern înainte de alegeri, inclusiv majorarea salariului minim cu 20%.

Înăsprirea politicii monetare „este departe de a se fi încheiat”. NBH va continua să majoreze lunar dobânda, atât timp cât va fi necesar, iar înăsprirea politicii monetare va continua şi în 2022, a apreciat adjunctul guvernatorului NBH, Barnabas Virag.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...