Banca Naţională va reduce dobânda cheie până la 3,25%, cred analiştii Erste

Sunt mari şanse ca inflaţia să scadă până la 2,4% la sfârşitul anului, iar această tendinţă ca şi stagnarea creditării economiei îi vor face pe strategii Banca Naţională a României (BNR) să reducă rata dobânzii de politică monetară până la 3,25%, Evenimentul se va produce în acest trimestru, potrivit unui raport al Erste Group  Research primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 22 iul. 2014, 12:04
Banca Naţională va reduce dobânda cheie până la 3,25%, cred analiştii Erste

„Inflaţia oscilând la minimele istorice şi încetinirea ritmului de creştere a economiei, pe fondul unei creditări leneşe a acesteia, sunt tot atâtea semne care indică oeventuală  îmblânzire a politicii monetare (a BNR, n.r), prin tăierea ratei dobânzii cheie a băncii centrale”, spune un raport al Erste Group Research,  primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Analiştii Erste Group se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă cu 25 de puncte procentuale, până la 3,25%, în acest trimestru. Mai multe semne indică o astfel de decizie a BNR

„Cererea internă nu şi-a revenit încă. Investiţiile au avut o contribuţie negativă la PIB în ultimele şase trimestre şi mai este nevoie de dovezi că a avut loc reluare a creşerii consumului”, scrie Dumitru Dulgheru, analist senior al Erste Group Reserach, autorul raportului citat.

Totodată, piaţa monetară suferă de exces de lichiditate, ceea ce reaminteşte că  banii nu se îndreaptă spre creditare, băncile preferând să păstreze dobânzile la creditele de retail aproape neschimbate.

„Creditarea către sectorul privat este blocată în zona roşie. Până acum, creditele în lei nu au crescut suficient de repede ca să corecteze componenta în valută”, se mai spune în raportul  Erste.

Aşa stând lucrurile, „încă o reducere a ratei dobânzii până la 3,25% este plauzibilă”, conchide raportul Erste.

Există, totuşi, riscuri pentru acest scenariu: „contextul geopolitic încordat, pe de o parte şi anul electoral pe de alta.

Deja sunt vizibile primele semne de zarvă şi cresc riscurile privind încadrarea deficitului bugetar în limita de 3%, în 2015, mai ales după decizia de a reduce contribuţia la asigurările sociale ale angajatorilor”, mai spune raportul Erste.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...