Banca Românească va deveni acţionarul majoritar al NBG Leasing

Banca Românească va deveni acţionarul majoritar al NBG Leasing, cu 93,57% din acţiuni, în locul grupului National Bank of Greece, din care fac parte ambele instituţii de finanţare, după o reducere şi o majorare succesivă a capitalului social, acesta ajungând în final la 15,56 milioane de lei.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 09:21
Banca Românească va deveni acţionarul majoritar al NBG Leasing

În prezent, National Bank of Greece (NBG) controlează 99,99987% din titlurile companiei de leasing, iar Banca Românească are 0,00023%.

Acţionarii NBG Leasing au decis, într-o adunare generală extraordinară din 27 iulie, scăderea capitalului social de la 31,72 milioane de lei la 1 milion de lei, prin reducerea unui număr de 3,07 milioane de titluri, pentru acoperirea parţială a pierderilor fiscale înregistrate de companie în anii precedenţi.

Ca urmare a reducerii capitalului, care se va efectua după 13 octombrie, respectiv la două luni de la publicarea hotărârii acţionarilor în Monitorul Oficial, National Bank of Greece va avea 99,999% din titluri, iar restul de 0,001% va reveni Băncii Româneşti.

Ulterior, va avea loc o majorare de capital, la 15,56 milioane lei, prin emiterea unui număr de 1.456.043 acţiuni noi, cu o valoare nominală de 10 lei şi o valoare contabilă de 46 lei per titlu.

Banca Românească va subscrie toate acţiunile emise, întrucât NBG a renunţat la dreptul de preempţiune de subscriere, pentru care va plăti 66,97 milioane de lei, din care 52,41 milioane lei reprezintă prima de emisiune aferentă diferenţei dintre valoarea contabilă şi valoarea nominală a acţiunilor.

După majorare, Banca Românească va avea 93,57% din titlurile companiei de leasing, iar National Bank of Greece rămâne cu un pachet de 6,42%.

NBG Leasing a avut în ultimii doi ani pierderi cumulate de aproape 120,5 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, după ce în 2009 obţinuse un profit net de 29,36 milioane de lei.

Înfiinţată în anul 2003 sub numele Eurial Leasing, compania a devenit membră a grupului elen NBG la finele anului 2005. Firma acordă finanţări pentru achiziţii de autovehicule, echipamente şi imobile.

Grupul elen mai controlează în România firma de asigurări Garanta, operând totodată şi companiile NBG Securities România şi NBG Factoring România.

Piaţa de leasing a crescut anul trecut cu 20% faţă de nivelul din 2010, la 1,35 miliarde euro, în funcţie de valoarea bunurilor finanţate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...