Banca Rusiei nu va adopta măsuri de relaxare cantitativă pentru a sprijini creşterea economiei

Economica.net
07 04. 2015
ruble_11837900

Ca răspuns la cererea Asociaţiei bancare din Rusia de introducere a unui program de relaxare cantitativă, Nabiullina a afirmat că acest tip de politică monetară nu este aplicabil în Rusia, deoarece ar alimenta inflaţia şi ar duce la retrageri de capital, scrie Agerpres.

În data de 9 martie, Banca Centrală Europeană /BCE/ a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Decizia a îmbunătăţit încrederea companiilor şi a stimulat evoluţia economiei zonei euro în primele luni din 2015.

Guvernatorul Băncii Rusiei a apreciat că, în 2014, majorarea rapidă a dobânzii de politică monetară a ajutat la aprecierea rublei. Un alt şoc pentru rublă, cum ar fi scăderea semnificativă a preţului ţiţeiului din 2014, este puţin probabilă în acest an, a adăugat oficialul rus.

Elvira Nabiullina a dat asigurări că Banca Rusiei va continua să reducă rata dobânzii pentru a sprijini creşterea economiei, afectată de sancţiunile impuse de occident şi de scăderea preţului ţiţeiului. Rata inflaţiei ar urma să scadă la aproximativ 9%, în martie 2016, şi să ajungă la ţinta Băncii Rusiei, de 4%, în 2017, a afirmat Nabiullina.

Oficialul a dat asigurări că sistemul bancar rus este acum stabil şi este pregătit să facă faţă şocurilor datorită nivelului adecvat al capitalului tampon.

Luna trecută, Banca Rusiei a redus dobânda de politică monetară pentru a doua oară în acest an, pentru a contracara declinul economiei.

Instituţia a redus dobânda de politică monetară de la 15% la 14%, continuând procesul de scădere a dobânzii cheie început în ianuarie, în condiţiile în care anul trecut rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale.