Banca Spaniei nu vede riscul unei recesiuni pe plan intern sau în Europa

Economica.net
18 03. 2019
flags_of_spain_and_eurozone_89832000

„Conform modelelor economice, care nu sunt perfecte, în acest moment nu văd niciun risc de recesiune în zona euro, şi cu atât mai puţin în Spania, dar presiunile negative ar putea apărea în viitor, din cauza tensiunilor comerciale şi a Brexitului”, a afirmat Hernandez de Cos într-un interviu acordat duminică publicaţiei spaniole El Pais.

Hernandez de Cos, care luna aceasta a fost numit preşedintele Comitetului Basel pentru Supravegherea Bancară (BCBS), a reafirmat că Spania trebuie să continue reformele şi măsurile de consolidare fiscală, iar fragmentarea parlamentară ar putea ameninţa aceste reforme.

„Temerea mea este că în final instabilitatea politică ar putea încetini luarea deciziilor economice care, suntem cu toţii conştienţi, trebuie adoptate: pregătirea finanţelor publice pentru următoarea recesiune, reducerea datoriei publice şi adoptarea reformelor structurale necesare”, a explicat Guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Acesta a adăugat: „Simţim că deja fragmentarea parlamentară are efecte. De exemplu, deficitul structural nu a fost redus deloc în ultimii patru ani”.

La 15 februarie, şeful Executivului socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, a treia rundă în mai puţin de patru ani. Sondajele de opinie arată un peisaj politic fragmentat în care orientarea noului Guvern este neclară, dar parlamentari de extremă dreapta au şanse să fie aleşi pentru prima dată în aproape patru decenii.

În februarie, Comisia Europeană a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei spaniole. Conform noilor prognoze, Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans de 2,1% în 2019 şi de 1,9% în 2020. Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o expansiune a PIB-ului de 2,2% în acest an.

Analiştii avertizează că economia spaniolă va fi afectată de încetinirea principalelor sale pieţe de export, de temerile privind efectele turbulenţelor comerciale, de un Parlament fragmentat şi incertitudinile privind Catalonia.

Economia spaniolă a înregistrat în 2018 al cincilea an de expansiune, rezistând şocurilor externe şi turbulenţelor politice şi determinând cele trei mari agenţii de evaluare financiară să îmbunătăţească ratingul suveran.