Premieră: Banca Suediei reduce dobânda de politică monetară în teritoriul negativ, până la minus 0,1%

Economica.net
12 02. 2015
suedia_banca_centrala_suedia_95881900

Decizia vine după ce în 22 ianuarie preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat măsuri de relaxare cantitativă (QE) de până la 60 de miliarde de euro pe lună, din martie 2015 până în septembrie 2016, pentru a preveni deflaţia şi a revigora economia zonei euro. De asemenea, investitorii achiziţionează coroane suedeze apreciind că sunt active sigure, în urma aprecierii semnificative a francului, după decizia de luna trecută a Băncii Naţionale a Elveţiei de a abandona pragul minim al cursului de schimb euro-franc.

În octombrie 2014, Banca Suediei a redus dobânda de politică monetară la 0%, scrie Agerpres.

‘Pentru a se asigura că inflaţia va creşte spre ţinta de 2% a Riksbank, instituţia este pregătită să facă rapid politica monetară mai expansionistă, în caz de nevoie’, se arată în declaraţia publicată joi de Banca Suediei. De asemenea instituţia va demara curând un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale cu scadenţe de la un an la zece ani, pentru o sumă evaluată la zece miliarde de coroane suedeze (1,17 miliarde de dolari).

În urma deciziei Riksbank coroana suedeză s-a depreciat semnificativ, cu 1,7% faţă de euro şi cu aproape 2% faţă de dolar. Astfel, dolarul se tranzacţiona joi la 8,5512 coroane, cel mai redus nivel din aprilie 2009, în timp ce euro se tranzacţiona la 9,6984 coroane, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

Conform estimărilor, PIB-ul Suediei a crescut anul trecut cu peste 2%. Riksbank anunţă că economia va beneficia de pe urma preţului scăzut al ţiţeiului, a deprecierii coroanei şi a ratelor scăzute ale dobânzilor.

Anul acesta economia ar urma să crească cu 2,7% şi să accelereze anul viitor. Datoriile gospodăriilor, care se află deja la una dintre cele mai ridicate rate din Europa, vor creşte din cauza creditelor ieftine. Banca Suediei urmează astfel exemplul Elveţiei şi Danemarcei, care au redus dobânda de politică monetară în teritoriul negativ.