Banca Transilvania acordă dividende în numerar de 800 de milioane de lei, aproximativ 45% din profit

Banca Transilvania va acorda acţionarilor dividende în numerar de 800 de milioane de lei, aproximativ 45% din profitul de 1,8 miliarde de lei obţinut în 2021, dividendul brut/acţiune fiind de 0,12 lei, echivalentul unui randament de 5%, a anunţat joi banca, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 28 apr. 2022, 20:55
Banca Transilvania acordă dividende în numerar de 800 de milioane de lei, aproximativ 45% din profit

Dividendele vor fi acordate pentru aproximativ 40.000 de acţionari, ca urmare a deciziei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA).

Ex-date este 3 iunie a.c., iar data plăţii dividendelor este 16 iunie 2022, se specifică în comunicatul transmis de societate.

În cadrul AGA din 28 aprilie a.c., acţionarii au ales şi noul Consiliul de Administraţie (CA) pentru mandatul 2022 – 2026, Horia Ciorcilă (foto), fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, primind al şaselea mandat consecutiv.

Sub coordonarea noului Consiliul de Administraţie, BT ţinteşte poziţia de lider în toate segmentele de activitate, creştere organică, noi achiziţii, continuarea digitalizării şi creşterea sinergiei dintre companiile Grupului Financiar Banca Transilvania.

De asemenea, Banca Transilvania îşi va majora capitalul social prin emisiunea a 765 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021. Vor fi acordate aproximativ 12 acţiuni gratuite la 100 acţiuni deţinute la data de
înregistrare.

Consiliul de Administraţie BT pentru următorii patru ani este format din Horia Ciorcilă, fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din 2002, patru membri CA obţinând un nou mandat din partea acţionarilor: Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Mirela Bordea şi Vasile Puşcaş.

Consiliul de Administraţie are, de asemenea, doi membri noi, Lucyna Stanczak-Wuczynska şi Florin Predescu Vasvari.

„Sub coordonarea Consiliului de Administraţie care îşi încheie mandatul în aprilie a.c., Banca Transilvania a marcat o serie de rezultate remarcabile: a devenit cea mai mare bancă din România; cota de piaţă a crescut de la 16,4% la 19,6%; numărul de clienţi a ajuns de la 2,8 milioane la 3,6 milioane; capitalizarea bursieră a ajuns la 16,3 miliarde lei (3,3 miliarde euro, la 31.12.2021) de la 9,6 miliarde lei (2,1 miliarde euro, la 31.12.2018)”, precizează BT în comunicat.

Banca Transilvania a achiziţionat alte două bănci, Bancpost şi Idea::Bank, precum şi companii din alte domenii (leasing, credite de consum, asigurări şi pensii private): ERB Leasing, ERB Retail Services, Idea::Leasing, Idea::Broker de Asigurare şi Certinvest Pensii. De asemenea, BT şi Grupul Ţiriac au semnat un acord de achiziţie a companiei Ţiriac Leasing (ianuarie a.c.), iar finalizarea tranzacţiei este în prezent supusă aprobării autorităţii competente.

„BT a încheiat anul 2021 cu cifre peste media pieţei în ceea ce priveşte creditarea şi volumele operaţionale. Creşterea volumului de operaţiuni şi reducerea costului riscului au contribuit la înregistrarea unui profit net de aproape 1,8 miliarde lei, +48,9% faţă de 2020. Activele băncii au ajuns la 125 miliarde lei, +21% faţă de 2020, creştere generată de ascensiunea creditării”, susţin reprezentanţii băncii.

Banca Transilvania şi-a propus pentru acest an un profit net de 2,1 miliarde de lei, cu 18% peste nivelul câştigului de anul trecut.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de peste 19%, 3,6 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...