Banca Transilvania – Fitch confirmă ratingul, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat luni la "BB plus" ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung (IDR), cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
AGERPRES - mie, 06 dec. 2023, 14:28
Banca Transilvania - Fitch confirmă ratingul, cu perspectivă stabilă

De asemenea, ratingul de viabilitate a fost confirmat la „bb plus”, scrie Agerpres.

Ratingurile Băncii Transilvania reflectă franciza internă puternică şi constantă, rezervele de capital (capital buffers) solide, sprijinite de generarea internă solidă de capital şi profilul de finanţare stabil. De asemenea, reflectă calitatea rezonabilă a activelor, sprijinite de subscrierile conservatoare, informează Fitch.

Soliditatea mediului economic din România converge spre nivelurile din CEE, îmbunătăţind oportunităţile moderate ale băncilor pentru afaceri profitabile. Indicatorii financiari rezonabili ai sectorului şi perspectivele de creştere sunt puse în balanţă cu variabilele macroeconomice potenţial volatile ale ţării. Expunerea ridicată a băncilor la ratingul suveran al României, fragmentarea semnificativă a sectorului, nivelul scăzut de incluziunea financiară în economie sunt slăbiciunile structurale cheie, apreciază Fitch.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă românească, cu o cotă de piaţă aproape de 20% în totalul activelor din sector. Modelul său de afaceri se concentrează pe servirea IMM-urilor, antreprenorilor şi clienţilor de retail, având o relaţie solidă cu aceste categorii. Portofoliul de împrumuturi granular şi expunerea limitată la industriile volatile sprijină performanţele băncii.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania ar putea fi revizuit în scădere dacă o deteriorare susţinută a calităţii activelor duce la slăbirea structurală a profitabilităţii sau dacă se diminuează semnificativ capitalizarea băncii.

De asemenea, o îmbunătăţire a ratingurilor Băncii Transilvania ar necesita o revizuire în creştere a evaluării mediului operaţional pentru România („bb plus”), menţinându-se profilul solid de creditare al băncii. Aceste evoluţii ar putea avea loc dacă riscurile pe care le presupune ratingul suveran al României pentru mediul operaţional bancar se diminuează.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...