Banca Transilvania raportează un profit brut în creştere cu 8%, la 226,3 milioane lei, în S1

Banca Transilvania a raportat un profit brut în valoare de 226,31 milioane lei după prima jumătate a acestui an, în creştere cu 8% faţă de semestrul I 2014, iar soldul creditelor nete este cu 13,4% mai mare decât la finalul anului trecut, se arată într-un comunicat al băncii remis, luni, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 10 aug. 2015, 16:50
Banca Transilvania raportează un profit brut în creştere cu 8%, la 226,3 milioane lei, în S1

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,84% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, coborând pentru prima dată în ultimii ani sub pragul de 10%, precizează sursa citată.

În semestrul I 2015 banca a acordat atât companiilor, cât şi persoanelor fizice peste 67.000 de credite noi, în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de lei.

La 30 iunie 2015, soldul creditelor BT era de 22,25 miliarde de lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la circa 31,92 miliarde de lei. Soldul creditelor nete este cu 13,4% mai mare decât era la finalul anului 2014, în pofida continuării scoaterii
de credite în afara bilanţului în semestrul I 2015 (438 milioane lei). În acelaşi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi este cu 6,2% peste nivelul de la sfârşitul anului 2014, precizează comunicatul citat.

Numărul de clienţi activi ai băncii, persoane fizice şi companii, a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, de la 1,76 milioane de clienţi, la 1,92 milioane de clienţi. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, iar ritmul de creştere a veniturilor din comisioane operaţionale a fost de peste 9%.

Activele Băncii Transilvania au crescut cu 8,4% faţă de sfârşitul anului 2014, totalizând 38,60 miliarde de lei.

BT a înregistrat, în semestrul I 2015, cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 255 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezintă în continuare peste 119,21%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de circa 2,39 miliarde de lei, la 30 iunie 2015, reprezentând 10,75% din totalul creditelor. Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul anului 2014 şi al semestrului I 2015, este de 16,4%.

Banca Transilvania a încheiat prima jumătate a acestui an cu un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generând tranzacţii cu 18,02% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor cu carduri este de 17,9%.

La nivelul bilanţului, ponderea subsidiarelor – inclusiv Volksbank România – reprezintă 14% din totalul activelor Grupului Financiar Banca Transilvania.

‘Suntem mulţumiţi de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflectă faptul că atât în privinţa cererii organice, cât şi a achiziţiei Volksbank România estimările noastre au fost corecte şi ne oferă perspective pozitive în viitorul imediat’, a afirmat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie BT.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari trei bănci din România, în funcţie de active, cu o cotă de piaţă de 9,8%. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. BT are peste 6.000 de angajaţi, o reţea formată din 550 de sedii şi 1,92 de milioane de clienţi activi. Strategia băncii este susţinută de acţionari internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC – Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...