Banca Transilvania vrea să împrumute 30 mil. euro printr-o emisiune de obligaţiuni convertibile

Economica.net
04 04. 2013
bt2_94586300

Prospectul de emisiune a fost aprobat joi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Emisiunea de obligaţiuni a fost aprobată de acţionari în luna aprilie a anului trecut, iar condiţiile generale ale emisunii au fost publicate în luna octombrie pe site-ul băncii.

În condiţiile generale ale emisiunii era prevăzută o dobândă variabilă calculată în funcţie de EURIBOR la şase luni, situată în prezent la 0,33%, plus 6 – 6,25 puncte procentuale.

„Perioada opţiunii de conversie va începe la 15 luni după emisiunea de obligaţiuni şi va expira la data care survine mai târziu dintre (a) data de scadenţă a obligaţiunii; şi (b) data finală de rambursare a obligaţiunii. Preţul de conversie va fi determinat ca şi preţul mediu ponderat cu volumul tranzacţiilor pentru 90 zile de tranzacţionare anterioare datei de conversie, luând în considerare operaţiunile Bursei de Valori Bucureşti pe piata regulată, ajustate pentru orice operaţiune de fracţionare a acţiunilor”, se arată în condiţiile generale aprobate în octombrie de acţionari.

Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni convertibile a Băncii Transilvania a fost în 2005, când banca a emis obligaţiuni cu o maturitate de cinci ani prin care a atras 24,1 milioane dolari.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Banca are un capital social de 1,903 miliarde lei, divizat în 1,093 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Acţiunile băncii au fost oprite de la tranzacţionare la ora 13:15, prin decizia CNVM, pentru informarea investitorilor cu privire la detaliile din oferta de obligaţiuni pe care o va derula banca. La momentul respectiv, acţiunile Băncii Transilvania erau în stagnare la preţul de 1,44 lei. La această cotaţie, capitalizarea instituţiei de credit este de 2,74 miliarde lei (618,8 milioane euro).