Banca Vaticanului îşi va publica bilanţul pe un site de Internet, de la sfârşitul acestui an

Banca Vaticanului, acuzată deseori de opacitate, îşi va publica bilanţul şi alte documente pe un site de Internet, începând cu sfârşitul acestui an, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Ernst von Freyberg, relatează AFP.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 19:54
Banca Vaticanului îşi va publica bilanţul pe un site de Internet, de la sfârşitul acestui an

Înfiinţarea site-ului are ca obiectiv o transparenţa mai mare şi o deschidere mai mare către exterior, a explicat von Freyberg, citat de agenţia italiană de presă Ansa.

Măsura este un nou pas în politica de reforme adoptată de Vatican în ultimii doi ani în privinţa instituţiei sale financiare, suspectată că ar fi fost implicată în activităţi de spălare de bani.

Ernst von Freyberg a fost numit la conducerea Băncii Vaticanului în luna februarie, postul de preşedinte fiind vacant timp de nouă luni.

Banca a fost scena unor scandaluri de amploare, cele mai ample după cel din 1982, care a implicat loja masonică ilegală P2, CIA şi mafia.

În iulie anul trecut, un raport al Moneyval, un grup de experţi al Consiliului Europei, a estimat că autorităţile din Vatican au parcurs un drum lung, într-un timp scurt, dar că mai sunt lucruri de făcut.

Una dintre problemele identificate este că instituţia financiară, care deţine 33.404 conturi, nu a realizat încă o bază de date cu clienţii, aşa cum s-a angajat la sfârşitul anului 2012.

O altă solicitare a experţilor este ca Banca Vaticanului să fie supravegheată „într-o manieră independentă”.

Experţii au îndoieli în ceea ce priveşte puterea reală a Autorităţii de Informaţii Financiare creată în decembrie 2010 la iniţiativa Papei Benedict al XVI-lea, condusă de un expert elveţian în combaterea spălării banilor, Rene Brulhart.

Banca Vaticanului a fost fondată în 1942, are active de 5 miliarde de euro şi administrează conturile a mai multe mii de ordine religioase şi asociaţii catolice.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...