Bancher cunoscut, specialist în piața valutară: Euro va continua să crească. Unde se oprește cursul de schimb și cum vor evolua monedele importante pentru România?

Previziunile generale prevăd continuarea ritmului de depreciere a leului faţă de moneda unică europeană. Estimările transmise de Johan Gabriels, iBanFirst Regional Director for South-East Europe, arată că evoluţia leu euro pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 - 4,98 de lei/euro, iar pentru orizontul de 12 luni este de 5,03 - 5,05 lei/euro. Totuşi, paritatea euro dolar va conta foarte mult pentru afacerile din România.
Gabriela Ţinteanu - mar, 28 feb. 2023, 22:02
Bancher cunoscut, specialist în piața valutară: Euro va continua să crească. Unde se oprește cursul de schimb și cum vor evolua monedele importante pentru România?

Cum va evolua euro în raport cu dolarul, yuanul chinezesc, yen sau liră sterlină? Ce se va întâmpla cu lira turcească?

Regiunea Europei de Sud-Est, inclusiv România, este dependentă de cursul EUR/USD pentru schimburile comerciale din afara UE, deoarece, în ciuda monedelor locale, multe dintre produse și servicii sunt denominate în euro.

„Tendința descendentă a dolarului american este o gură de aer proaspăt pentru țările emergente. Aceste piețe sunt, de obicei, cele mai vulnerabile la un dolar puternic, în special sectorul corporatist privat, care tinde să aibă un nivel ridicat de datorii denominate în dolari. Pe măsură ce ratele dobânzilor la nivel mondial cresc, condițiile financiare s-au înăsprit considerabil pentru multe țări. Un dolar mai puternic nu face decât să accentueze aceste presiuni, în special pentru țările care prezintă deja un risc ridicat de îndatorare”, spune Johan Gabriels.

În acest context, directorul regional al iBanFirst arată că, piața valutară (FX) va continua să fie extrem de volatilă în 2023, cu fluctuații semnificative ale cursurilor valutare. Principalii factori care vor influența evoluția pieței în acest an sunt criza energetică continuă din Europa, rata ridicată a inflației prognozată până în 2024, recesiunea economică globală și mediul geopolitic instabil. Volatilitatea valutară are un impact direct asupra condițiilor economice generale, riscul principal fiind o potențială perturbare a lanțulurilor de aprovizionare”, declară Gabriels

Platforma iBanFirst este o soluție bancară adaptată nevoilor în creștere ale companiilor de a realiza tranzacții multi-valutare rapide, sigure și rentabile. Aceasta este special concepută pentru a simplifica operațiunile financiare zilnice ale IMM-urilor și a le susține creșterea la nivel internațional. 

Previziuni pentru principalele perechi valutare care influenţează cash-flow-ul firmelor din România 

EUR/USD: Cursul EUR/USD a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2022 și este posibil să depășească zona de 1,10 în perioada următoare. Cursul de schimb a crescut cu aproape 6% în ultimele șase luni, susținut de rezistența zonei euro, precum și de politica monetară restrictivă a BCE și de prețurile în scădere ale energiei. Veștile economice mai bune decât cele prognozate au determinat traderii să achiziționeze euro. Ne așteptăm ca PIB-ul zonei euro să ajungă la cel puțin 0,6% în acest an. 

EUR/CNH: China nu va avea altă opțiune decât să scadă moneda în trimestrele următoare, dacă dorește să atingă ținta de creștere de 5 % a PIB-ului. O scădere a CNH ar putea contribui la creșterea cotei de piață globală a Chinei, care în prezent este de 20%. Acesta ar fi un lucru pozitiv în special pentru sectoarele în care țara are un avantaj competitiv față de restul lumii, cum ar fi industriile de construcții, îmbrăcăminte și accesorii, dar și utilaje. Prognozăm că EUR/CNH va avea o rată de schimb de 8,00.

EUR/JPY: În septembrie 2022, BoJ a intervenit pentru a susține cursul de schimb al yenului. Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a ști dacă aceasta va avea succes. Atunci când nu există o coordonare între principalele bănci centrale, intervenția este rareori eficientă pe termen lung.

EUR/GBP: Lira sterlină a rezistat bine Brexit-ului, cu toate acestea, este posibil să traverseze o perioadă destul de turbulentă. Intrarea Regatului Unit în recesiune, combinată cu inflația în creștere, ar putea duce la o depreciere a monedei britanice în lunile următoare.

EUR/RON: Ne așteptăm ca moneda națională să se deprecieze ușor față de euro în acest an. Cursul de schimb mediu estimat de noi pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 – 4,98 de lei/euro, iar pentru orizontul de 12 luni este de 5,03 – 5,05 lei/euro. 

Cât a costat cutremurul din Turcia şi cum va influenţa el activitatea firmelor turceşti din România. Până unde va cădea lira turcească? 

„Cutremurul este, în primul rând, o tragedie umană și facem tot ce ne stă în putință pentru a ne sprijini clienții turci”, spune Gabriels ca să răspundă la întrebarea Economica.net vizavi de impactul celor 600 de cutremure care au avut loc în Turcia în februarie asupra economiei şi a relaţiilor economice dintre firmele din cele două state.

„Deși este încă devreme pentru previziuni, din perspectiva PIB-ului, economia țării ar putea pierde aproximativ 10%. Daunele sunt estimate în prezent la 70 de miliarde de dolari pentru repararea clădirilor rezidențiale distruse și la alte 10 miliarde de dolari reprezentând pierderea venitului național”, estimează Johan Gabriels.

Lira turcească s-a prăbușit la un minim-record de 18,85 de lire pentru un dolar, în condițiile în care cutremurul major s-a adăugat riscurilor geopolitice și inflației ridicate susținute. Viitorul rămâne incert.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...