Băncile austriece au nevoie de capital de până la 8 mld. euro pentru a respecta regulile Basel III

Băncile austriece trebuie să găsească capital suplimentar de până la 8 miliarde de euro până în 2022 pentru a se conforma regulilor internaţionale Basel III, a anunţat, luni, banca centrală a Austriei, ciată de Bloomberg.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 16:23
Băncile austriece au nevoie de capital de până la 8 mld. euro pentru a respecta regulile Basel III

Principala provocare va fi înlocuirea unor ajutoare de stat totalizând 5,15 miliarde de euro până în 2017, când acestea nu vor mai putea fi luate în calcul drept capital de bază.

Erste Group derulează un proces de vânzare de titluri noi în valoare de 660 de milioane de euro, fondurile urmând să fie folosite pentru plata unui ajutor de stat de 1,2 miliarde de euro. Raiffeisen ar putea vinde acţiuni pentru a susţine achitarea unui ajutor de stat de 1,75 miliarde de euro, a declarat, în iunie, directorul general al băncii, Karl Sevelda. Bawag PSK a plătit în iunie o primă tranşă, de 50 de milioane de euro, pentru achitarea ajutorului financiar de 550 de milioane de euro primit de la stat.

Băncile austriece trebuie să facă mai mult pentru a spori capitalul şi profitabilitatea, astfel încât să reziste mai bine la criza economică, a arătat banca centrală.

Rata capitalului de rangul întâi combinată pentru instituţiile de credit austriece a urcat cu 0,65 puncte procentuale, la 11%, anul trecut, a notat banca centrală în raportul de stabilitate financiară publicat luni. Băncile din regiune de talia celor austriece au rezerve de capital mai ridicate, a afirmat directorul executiv al băncii centrale, Andreas Ittner.

„Rezultatele operaţionale slabe, care au continuat în primul trimestru al anului, arată că nu există loc de laude”, a spus Ittner într-o conferinţă la Viena. Anul trecut profitabilitatea s-a îmbunătăţit în mare măsură din cauza unor factori excepţionali, precum răscumpărarea de obligaţiuni hibrid, a spus el.

Băncile austriece sunt cei mai mari creditori din Europa de Est. Erste Group, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria aveau o expunere de 277 de miliarde de euro în regiune la sfârşitul anului trecut, arată datele băncii centrale.

Erste Group deţine în România Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank International este prezentă sub brand propriu, iar UniCredit prin UniCredit Ţiriac Bank.

Setul de reforme Basel III a fost dezvoltat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare, supravegherea şi managementul riscurilor în sectorul bancar. Obiectivele măsurilor sunt îmbunătăţirea capacităţii sectorului financiar de a absorbi şocurile financiare şi economice, îmbunătăţirea managementului riscului şi guvernanţei, precum şi a transparenţei instituţiilor de credit şi a modului în care publică informaţii.

Printre altele, regulile Basel III prevăd ca băncile să deţină până 2019 capital de rang întâi de minim 6% şi capital total de cel puţin 8%, urmând ca împreună cu o rezervă de capital de 2,5% să se ajungă la un minim de 10,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...