Băncile austriece au nevoie de capital de până la 8 mld. euro pentru a respecta regulile Basel III

Băncile austriece trebuie să găsească capital suplimentar de până la 8 miliarde de euro până în 2022 pentru a se conforma regulilor internaţionale Basel III, a anunţat, luni, banca centrală a Austriei, ciată de Bloomberg.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 16:23
Băncile austriece au nevoie de capital de până la 8 mld. euro pentru a respecta regulile Basel III

Principala provocare va fi înlocuirea unor ajutoare de stat totalizând 5,15 miliarde de euro până în 2017, când acestea nu vor mai putea fi luate în calcul drept capital de bază.

Erste Group derulează un proces de vânzare de titluri noi în valoare de 660 de milioane de euro, fondurile urmând să fie folosite pentru plata unui ajutor de stat de 1,2 miliarde de euro. Raiffeisen ar putea vinde acţiuni pentru a susţine achitarea unui ajutor de stat de 1,75 miliarde de euro, a declarat, în iunie, directorul general al băncii, Karl Sevelda. Bawag PSK a plătit în iunie o primă tranşă, de 50 de milioane de euro, pentru achitarea ajutorului financiar de 550 de milioane de euro primit de la stat.

Băncile austriece trebuie să facă mai mult pentru a spori capitalul şi profitabilitatea, astfel încât să reziste mai bine la criza economică, a arătat banca centrală.

Rata capitalului de rangul întâi combinată pentru instituţiile de credit austriece a urcat cu 0,65 puncte procentuale, la 11%, anul trecut, a notat banca centrală în raportul de stabilitate financiară publicat luni. Băncile din regiune de talia celor austriece au rezerve de capital mai ridicate, a afirmat directorul executiv al băncii centrale, Andreas Ittner.

„Rezultatele operaţionale slabe, care au continuat în primul trimestru al anului, arată că nu există loc de laude”, a spus Ittner într-o conferinţă la Viena. Anul trecut profitabilitatea s-a îmbunătăţit în mare măsură din cauza unor factori excepţionali, precum răscumpărarea de obligaţiuni hibrid, a spus el.

Băncile austriece sunt cei mai mari creditori din Europa de Est. Erste Group, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria aveau o expunere de 277 de miliarde de euro în regiune la sfârşitul anului trecut, arată datele băncii centrale.

Erste Group deţine în România Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank International este prezentă sub brand propriu, iar UniCredit prin UniCredit Ţiriac Bank.

Setul de reforme Basel III a fost dezvoltat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare, supravegherea şi managementul riscurilor în sectorul bancar. Obiectivele măsurilor sunt îmbunătăţirea capacităţii sectorului financiar de a absorbi şocurile financiare şi economice, îmbunătăţirea managementului riscului şi guvernanţei, precum şi a transparenţei instituţiilor de credit şi a modului în care publică informaţii.

Printre altele, regulile Basel III prevăd ca băncile să deţină până 2019 capital de rang întâi de minim 6% şi capital total de cel puţin 8%, urmând ca împreună cu o rezervă de capital de 2,5% să se ajungă la un minim de 10,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...