Băncile austriece au nevoie de până la 13 miliarde de euro pentru normele Basel III

Băncile austriece au nevoie de capital suplimentar de până la 13 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) pentru a îndeplini cerinţele noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, a anunţat vineri Banca Centrală a Austriei (OeNB), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 21:53
Băncile austriece au nevoie de până la 13 miliarde de euro pentru normele Basel III

Băncilor austriece, care sunt printre cei mai mari creditori din Europa emergentă, li s-a cerut să-şi întărească în continuare bilanţurile, pentru a putea face faţă riscurilor ‘ridicate’ cauzate de mediul economic nesigur. În raportul său de stabilitate financiară, OeNB citează riscurile ce derivă din criza datoriilor, creşterea presiunilor asupra economiei şi nivelul ridicat al împrumuturilor denominate în valută.

„În ciuda recentelor îmbunătăţiri, băncilor încă li se cere să-şi majoreze capitalul tampon pentru a face faţă acestor riscuri şi evenimentelor neprevăzute din viitor”, se arată în raportul Băncii Austriei.

Instituţia apreciază că principalele bănci ale ţării rămân subcapitalizate faţă de rivalele lor externe care operează în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, în 2017 este termenul limită pentru achitarea ajutoarelor de stat primite de băncile austriece în timpul crizei financiare.

Şeful supervizării de la OeNB, Andreas Ittner, a explicat totuşi că este la latitudinea băncilor să decidă când vor achita ajutorul de stat, deşi „achitarea lui integrală în ultimul an va fi probabil destul de dificilă”.

Marile bănci austriece, cum ar fi Erste Group şi Raiffeisen Bank International, au anunţat că nu se grăbesc să achite sumele primite de la stat.

OeNB estimează că sectorul bancar austriac ar avea nevoie de încă 8-13 miliarde de euro pentru a îndeplini deplin cerinţele Basel III.

Indicele consolidat de adecvare a capitalului Tier 1 al băncilor austriece era de 10,6% la mijlocul acestui an, a anunţat Banca Austriei.

De asemenea, instituţia apreciază că nu sunt semne ale unei crize a creditării sau a retragerii de pe unele pieţe, în urma procesului de dezintermediere.

„Temerile exprimate de unele state şi instituţii că băncile austriece şi-ar putea reduce operaţiunile în Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei s-au materializat numai într-o măsură foarte limitată”, se arată în raportul OeNB.

Conform calendarului iniţial, aceste norme mai stricte de capital pentru bănci trebuiau să fie implementate progresiv începând cu data de 1 ianuarie 2013. Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, normele Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acordă, faţă de 2% în prezent.

Prin standardizarea reglementărilor privind capitalul în UE, va fi mai uşor pentru BCE să supervizeze instituţiile de creditare, un prim pas înainte spre uniunea bancară, esenţială pentru integrarea fiscală a zonei euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...