Băncile, companiile din industria IT şi cea petrolieră resimt cel mai mult beneficiile reducerii CAS cu 5% – Accace

Băncile, companiile din industria IT şi cea petrolieră resimt cel mai mult beneficiile măsurii fiscale de reducere cu 5% a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, potrivit unei analize Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 10:36
Băncile, companiile din industria IT şi cea petrolieră resimt cel mai mult beneficiile reducerii CAS cu 5% - Accace

La polul opus, în cazul companiilor mici, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea au înregistrat creşteri ale costurilor salariale, măsura de diminuare a CAS fiind practic anulată, arată analiza.

Măsura fiscală de reducere cu 5% a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimţite diferit la nivelul fiecărui angajator.

De exemplu, în cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 RON pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei, la 3.684 lei pe lună. Astfel, după 6 luni, angajatorul a obţinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei pe angajat.

Pe de altă parte, companiile mici, cu angajaţi având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie de la 900 lei, la 975 lei.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 lei pe lună costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015, angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei pe lună. Practic, se observă că, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cât mai degrabă de o creştere pe ansamblu cu 3 lei pe angajat.

‘Putem constata astfel că efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt în special în companiile unde nivelul salarial este ridicat şi foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extracţia petrolului şi a gazelor, în timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au înregistrat chiar creşteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014’, a apreciat Andreea Păun, Payroll Supervisor în cadrul Accace.

Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilităţi băneşti, ca urmare a reducerii CAS, au reacţionat diferit faţă de această măsură, în cele mai multe cazuri angajatorii luând decizia să nu investească suplimentar, ci banii economisiţi din reducerea CAS să fie folosiţi pentru plata salariilor lunare.

‘Chiar dacă pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranţă în următoarea perioadă şi pe termen lung acest lucru se va reflecta în măsuri precum crearea de noi locuri de muncă, acordarea de beneficii angajaţilor performanţi, investiţii în echipamente şi tehnologie. Mai mult, măsura reducerii CAS datorată de angajator este cu adevărat apreciată şi de investitorii străini, care însă speră ca acest lucru să nu ducă în viitor la creşterea altor taxe care să acopere această diminuare’, a adăugat Andreea Păun.

Te-ar mai putea interesa și
Forţele Aeriene ale SUA se pregătesc să acorde patru contracte pentru modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, în valoare de 130 de milioane de dolari
Forţele Aeriene ale SUA se pregătesc să acorde patru contracte pentru modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, în valoare ...
Pentagonul a anunţat anul trecut investiţii de 130 de milioane de euro în baza de la Câmpia Turzii. Forţele Aeriene SUA urmează să acorde patru contracte importante pentru moderenizarea bazei. ...
Testul antigen Covid-19 produs de un startup românesc, inclus de UE pe lista celor avizate pentru Paşaportul Verde
Testul antigen Covid-19 produs de un startup românesc, inclus de UE pe lista celor avizate pentru Paşaportul Verde
Viitoarele Certificate Digitale sau pașapoarte verzi cum mai sunt numite vor elimina restricțiile de testare sau carantină ...
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului ...
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
Oficialii de la Bruxelles şi Washington au anunţat luni într-un comunicat comun lansarea discuţiilor "pentru pentru a ...