Băncile din Grecia ar putea să nu folosească toţi banii de la FMI şi UE

Instituţiile de creditare din Grecia, afectate semnificativ de schimbul de obligaţiuni guvernamentale elene, ar putea să nu aibă nevoie de toată suma alocată de UE şi FMI pentru a face faţă crizei, a afirmat George Provopoulos, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 07:05
Băncile din Grecia ar putea să nu folosească toţi banii de la FMI şi UE

UE şi FMI au pus deoparte aproximativ 50 miliarde de euro pentru a recapitaliza şi sprijini băncile din Grecia, care sunt cei mai mari deţinători privaţi de obligaţiuni guvernamentale elene. Toate aceste bănci au acceptat luna acesta să ia parte la cel mai mare proces de restructurare a datoriei din istorie, scrie Agerpres.

‘Recapitalizarea băncilor va fi finalizată până în septembrie 2012. Cred că nu va fi nevoie să fie utilizată întreaga sumă aflată la dispoziţia instituţiilor de creditare din Grecia’, a declarat Provopoulos sâmbătă pentru publicaţia elenă ‘ To Vima’.

Guvernatorul Băncii Greciei şi-a exprimat speranţa că încă vor exista fuziuni în sectorul bancar elen după ce Alpha Bank a renunţat săptămâna trecută la planul de a se uni cu rivala Eurobank, în ceea ce ar fi fost cea mai mare fuziune bancară din Grecia.

Grupul bancar elen Alpha Bank a anunţat miercuri că va propune retragerea din planificata fuziune cu Eurobank din cauza impactului restructurării obligaţiunilor elene deţinute asupra băncilor. Băncile elene ar urma să înregistreze pierderi potenţiale de aproximativ 17 miliarde de euro în urma procesului de preschimbare de obligaţiuni, inclus în programul de reducere a datoriilor Greciei cu 100 miliarde de euro. Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Alpha Bank are o expunere de 3,5 miliarde de euro pe obligaţiunile guvernamentale greceşti şi ar urma să fie mai puţin afectată în procesul de preschimbare de obligaţiuni decât Eurobank, care deţine bonduri guvernamentale greceşti în valoare de aproximativ şapte miliarde de euro. ‘Este posibil să vedem fuziuni. După recapitalizare, sectorul bancar va fi mult mai solid şi mai sănătos’, a explicat Provopoulos. Acesta a avertizat din nou că ieşirea Greciei din zona euro ar fi ca ‘deschiderea porţilor iadului’.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...