1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Amânarea ratelor la credite - Băncile au soluţionat 175.000 de cereri de suspendare, dintre care 40.000 în baza OUG 37/2020

Băncile au soluționat deja peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitări primite de la clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate cu acestea, totalizând astfel 175.000 de soluționări, din care 40.000 sunt soluţionate pe OUG 37/2020, arată un comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

24 apr, 2020 | ECONOMICA.net

“Solicitările de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atât în baza măsurilor proactive adoptate de bănci pentru a sprijini clienții afectați de pandemia COVID-19, cât și în baza prevederilor OUG 37/2020”, precizează comunicatul ARB.

Astfel, ARB arată că, aproximativ 260.000 clienți persoane fizice și până în 10.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plății ratelor, ceea ce reprezintă 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice și sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice. La cererea ECONOMICA.NET, ARB a precizat că numărul cererilor soluţionate în baza OUG 37/2020, care prevede amânarea la plată cu până la nouă luni, au fost de peste 40.000, restul până la 170.000 fiind cereri soluţionate în baza normelor proprii ale băncilor, care presupun în speţă suspendarea cu trei luni a ratelor la împrumuturi.

Clienții ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020. Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, termenul limită de transmitere a solicitărilor fiind la jumătatea lunii mai.

“În cazul în care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă. În mod voluntar și proactiv, instituțiile de credit s-au mobilizat și au comunicat soluțiile disponibile, la cerere, pentru clienții persoane fizice și companii care întâmpină dificultăți financiare generate de evoluția pandemiei. Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăți financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel

încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidității și solvabilității sistemului bancar”, completează ARB.

Bancherii îşi încheie comunicatul arătând că “se impune responsabilizarea suplimentară a factorilor decizionali în susținerea mediului de afaceri și a consumatorilor fără afectarea stabilității industriei bancare, astfel încât sistemul bancar să poată să răspundă adecvat nevoilor clienților care întâmpină dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus și să asigure necesarul de finanțare la nivelul întregii economii”. Sublinierea face probabil referire la recentele modificări ale OUG 37/2020 aduse de parlament, care prevăd posibilitatea de prelungire a suspendării ratelor de la 9 până la 18 luni şi includerea în categorii defavorizate a creditelor pentru agricultori, chiar dacă activitatea acestora este afectată de secetă şi nu de criza coronavirusului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO