Băncile din SUA au fost sancţionate în acest an cu amenzi record, de peste 10,7 miliarde de dolari

Băncile din SUA au fost sancţionate în acest an cu amenzi record, de peste 10,7 miliarde de dolari, pentru nereguli variate, de la spălare de bani pentru Iran, economie aflată sub embargo, la manipularea dobânzilor şi executarea silită în condiţii dubioase a proprietarilor de imobile ipotecate.
Economica.net - lun, 31 dec. 2012, 12:56
Băncile din SUA au fost sancţionate în acest an cu amenzi record, de peste 10,7 miliarde de dolari

Cea mai amendată bancă în 2012 a fost grupul elvețian UBS, care a acceptat recent să plătească autorităților americane 1,2 miliarde de dolari pentru a ieși din investigația privind manipularea indicelui LIBOR. Indicele influenţează dobânzile la credite de sute de mii de miliarde de dolari în întreaga lume, de la împrumuturi de consum la finanțări uriașe pentru corporații.

Ușor peste jumătate din amenzile dictate în acest an împotriva băncilor din SUA au fost cauzate de nereguli în domeniul creditelor ipotecare. Cea mai mare parte din sumele încasate a fost distribuită pentru ajutorarea victimelor, potrivit CNN Money.

Spre exemplu, autoritățile SUA au înființat în primăvară un fond pentru despăgubirea persoanelor și familiilor executitate silit de bănci în condiții inadecvate, utilizând fonduri de 1,5 miliarde de dolari obținute din amenzi de la industria financiară. Alte 3,5 miliarde de dolari adunate tot din sancționarea băncilor au mers la autorități federale și statale de pe teritoriul SUA pentru finanțarea serviciilor de consiliere financiară și juridică pentru persoanele care au sau doresc să contracteze credite ipotecare.

Unii investitori care au căzut victimă schemei Ponzi instrumentată de finanțistul Bernard Madoff vor fi despăgubiți din suma de 210 milioane de dolari percepută de stat de la Bank of New York Mellon, unul dintre partenerii escrocului, care și-a îndrumat clienții către fondul acestuia.

Aproape jumătate din amenzi, reprezentând peste 5 miliarde de dolari, au rămas în conturile Trezoreriei SUA.

Suma include cele 3,2 miliarde de dolari plătite de HSBC și alte bănci după o anchetă privind tranzacții cu entități originare din state aflate sub embargo economic, precum Cuba sau Iranul, care a inclus și acuzații de spălare de bani.

Autoritățile SUA au strâns aproximativ 1,5 miliarde de dolari de la UBS și Barclays pentru manipularea indicilor de dobândă și alte 335 milioane de dolari de la Deutsche Bank și un creditor ipotecar din SUA pentru vânzarea de pachete de credite ipotecare fără identificarea riscului.

Aproape toate neregulile sancționate în acest an au fost comise înainte de 2012. Urmează amenzile pentru problemele apărute în acest an, precum pierderea uriașă de 5,8 miliarde de dolari de la JPMorgan Chase sau acuzațiile de fraudă care au condus la prăbușirea Peregrine Financial Group.

Potrivit estimărilor Thomson Reuters, companiile din sectorul financiar listate la bursa de la New York și incluse în indicele S&P 500 au obținut în acest an profituri în valoare totală de 167,7 miliarde dolari, cu 21% mai mult decât în 2011. Suma nu include câștigurile marilor bănci străine cu activitate în SUA, precum UBS, HSBC sau Deutsche Bank. Acțiunile marilor bănci amendate în acest an au crescut cu 20%.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...