Băncile din zona euro continuă să-și ajusteze portofoliile de credite neperformante

Creditorii din zona euro au continuat să înregistreze o scădere a împrumuturilor cu probleme în trimestrul doi din 2021, chiar dacă Banca Centrală Europeană îşi intensifică procesul de control ce vizează riscul de credit cu care se confruntă băncile de pe continent şi le-a avertizat să nu se complacă în ceea ce priveşte recunoaşterea creditelor neperformante, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 oct. 2021, 20:38
Băncile din zona euro continuă să-și ajusteze portofoliile de credite neperformante

În perioada aprilie-iunie 2021, împrumuturile neperformante (NPL) ale celor 114 bănci supervizate direct de BCE au scăzut la 422 miliarde de euro, de la 455 miliarde de euro în precedentele trei luni, iar rata creditelor neperformante s-a redus la 2,32%, de la 2,54%, arată datele publicate miercuri de BCE.

Moratoriile adoptate de guverne în timpul pandemiei şi garanţiile au permis firmelor să îndeplinească criteriile tehnice pentru serviciul datoriei, iar băncile au ezitat să facă presiuni pentru restructurarea timpurie. Dar performanţa de bază a sectorului corporate a slăbit, iar BCE a avertizat deja băncile că, după retragerea măsurilor guvernamentale, o parte dintre cei care s-au împrumutat s-ar putea confrunta cu dificultăţi în achitarea creditelor.

Grecia are cea mai ridicată rată a creditelor neperformante (14,8%).

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a avertizat în mod repetat că pandemia ar putea duce la creşterea creditelor neperformante după încheierea măsurilor de sprijin ale guvernelor şi a cerut creditorilor să se pregătească pentru acest scenariu. De asemenea, el şi-a exprimat îngrijorarea privind metodele diferite de a lua în considerare riscul de credit şi provizioanele.

Banca Centrală Europeană este pregătită să folosească „metode mai dure” pentru a determina creditorii să pună deoparte bani pentru a acoperi pierderile provocate de împrumuturile neperformante şi pentru a reduce nivelul general al datoriilor toxice, rezultate în urma pandemiei, avertiza recent Andrea Enria.

Oficialul a explicat că doar 21 dintre cele 114 bănci supervizate direct de BCE ar putea estima nivelul creditelor neperformante pe care le-ar avea până la finalul lui 2021 şi încă sunt în întârziere cu pregătirile pentru aşteptata lor creştere.

„Nu vom lua în considerare stimulente, ci mai degrabă sancţiuni în acest caz. Punem presiuni pe bănci să-şi reducă nivelul creditelor neperformante. Le cerem să ne transmită ţinte realiste privind reducerea împrumuturilor neperformante. Printre măsurile necesare se află folosirea băncilor de rebuturi înfiinţate de autorităţile naţionale pentru a scăpa de împrumuturile problematice”, a explicat Enria.

Un studiu recent elaborat de firma de consultanţă Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019 aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.

În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi elibera bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...