Băncile din zona euro vor achita 7,2 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Economica.net
29 11. 2013
bce_euro_14902300_27898000_24761600

BCE a redus luna aceasta rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,25%, automat fiind redusă şi rata dobânzii pe care trebuie să o achite băncile pentru împrumuturile pe trei ani. De asemenea, BCE a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi pentru băncile din zona euro, cel puţin până în iulie 2015.

Prin achitarea în avans a fondurilor de criză puse la dispoziţia băncilor din zona euro de BCE, instituţiile au redus nivelul lichidităţilor excesive din sistemul bancar. În prezent, nivelul lichidităţilor în exces este de 159 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, dând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Cinci instituţii financiare vor achita, în 4 decembrie, suma de 5,105 miliarde de euro, din prima operaţiune de refinanţare, iar alte trei bănci vor achita 2,13 miliarde de euro din a doua, a anunţat, vineri, BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis săptămâna trecută să suspende posibilitatea rambursării anticipate a fondurilor de urgenţă pe care le-a acordat băncilor în timpul crizei datoriilor din zona euro.

BCE a precizat că suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsă între 23 decembrie şi 15 ianuarie, şi este destinată să asigure că pieţele dispun de suficientă lichiditate la trecerea în noul an.
Luna trecută, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că Banca Central Europeană va furniza mai multă lichiditate în momentul în care vor expira împrumuturile ieftine pe trei ani puse la dispoziţia băncilor la finele lui 2011 şi începutul lui 2012.

‘Ceea ce este clar este că va exista o furnizare de lichidităţi’, a declarat Ewald Nowotny refuzând însă să precizeze dacă BCE va face acest lucru printr-un nou program de refinanţare pe termen lung (LTRO) sau prin alte mijloace.

Nowotny a subliniat că BCE vrea să evite apariţia stresului pe pieţele financiare care ar putea apărea de pe urma încheierii abrupte a împrumuturilor LTRO.